26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mír v Afghánistánu v nedohlednu?

21. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/43 Víno nejen mešní, 21.10.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Pokračování války v Afghánistánu, nebo stažení vojsk? Jakou další podobu bude mít boj s Talibanem a Al-Káidou? Toto zásadní rozhodnutí v těchto dnech se svým týmem poradců zvažuje americký prezident Barack Obama, čerstvý laureát Nobelovy ceny míru. Velká Británie má v této věci jasno. Do hornaté a pusté země ve střední Asii, kterou nikdy úspěšně nedobyla žádná cizí armáda, je připravena poslat dalších 500 vojáků. I Francie má jasno: Další posily už nedodá.

„Je nutné zůstat v Aghánistánu? – Ano, je. Zůstat a zvítězit. Jestliže odejdeme, Pákistán, který je jadernou velmocí, bude ohrožen teroristy. Ale Francie nevyšle již žádné další vojáky,“ shrnul minulý týden svůj postoj francouzský prezident Sarkózy. Aby byl Taliban přemožen, je podle něj nutné zapojit více afghánských vojáků. O to se sice spojenci už pokoušejí, ale není to tak jednoduché – 90 procent těchto vojáků jsou totiž analfabeti. Hlavní problém však nespočívá v „technických“ zádrhelích, nýbrž ve zkorumpovanosti afghánské vlády. V srpnu znovu oficiálně zvolený prezident Hamid Karzáí se totiž dostal k moci jen na základě širokého volebního podvodu. To vyvolalo napětí mezi novou afghánskou vládou na jedné straně a OSN a Západem na straně druhé. Vzniklého rozkolu se snaží využít Čína a Rusko. Katolická agentura AsiaNews minulý týden uvedla, že v čínském vládním deníku China Daily vyšel článek, v němž autor navrhuje, aby se Taliban stal klíčovým faktorem v procesu smíření v Afghánistánu. Čína a Rusko podle AsiaNews dokonce uvažují o zformování jakési politicko-vojenské aliance (Anti-NATO) zemí v kavkazské oblasti, která by v Aghánistánu převzala iniciativu.

MAGICKÝ ARGUMENT NEZAZNĚL

 Globální ohledy, vnitropolitická situace v Afghánistánu i prohlubující se rezignace tamního obyvatelstva, které již přestává věřit, že by v zemi mohlo dojít ke změnám k lepšímu – to vše nyní hraje roli v úvahách amerického prezidenta Baracka Obamy ohledně další strategie v této zemi. K jejímu stanovení ho přiměla už zářijová tajná zpráva tamního velitele spojeneckých jednotek generála Stanleyeho McChrystala, jejíž vybrané části byly zveřejněny ve Washington Post. Generál v ní doslova napsal: „Pokud během příštích dvanácti měsíců nepřevezmeme iniciativu a nezastavíme aktivitu vzbouřenců, hrozí, že Taliban už nikdy neporazíme,“ a požádal prezidenta o dalších 40 tisíc vojáků. Přitom americká veřejnost i Kongres z větší části další pokračování této války odmítají. Barack Obama se proto minulý týden již popáté sešel se svou administrativou, aby v této věci našel řešení. Zatím však od ní – slovy washingtonského polického analytika Marka Knollera – neslyšel onen „magický argument“, který by ho přiblížil, ať už k táboru zastánců dalších bojů nebo k přívržencům odchodu z této oblasti. V Afghánistánu operují vojáci dvaceti spojeneckých zemí, z nichž největší zastoupení má USA (31 855 vojáků) a Velká Británie (9 500). Češi zde mají 340 vojáků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou