26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Milion lidí odmítlo liberalizaci potratů

28. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/44 Všichni svatí, 28.10.2009

Přes milion lidí řeklo v Madridu hlasité NE nově připravovanému španělskému zákonu, který by výrazně usnadnil a liberalizoval interrupce.

Zákon, který tolik „nadzvedl“ španělskou veřejnost, navrhuje, aby bylo možné provést potrat i později než čtrnáct dní po početí. To současná španělská legislativa nedovoluje. Novela zákona by dále umožnila, aby dívky ve věku šestnáct a sedmnáct let šly na potrat bez souhlasu svých rodičů. Novelu navrhla socialistická vláda premiéra Rodrigueze Zapatera. Pokojnou demonstraci, o níž jsme informovali už v minulém KT, svolala řada křesťanských organizací, aby vyjádřily svůj odpor k novému zákonu. „Vyzvali jsme všech 48 milionů Španělů, aby přišli naši aktivitu podpořit – bez ohledu na příslušnost k politické straně, na to, jak se oblékají, nebo zda praktikují své náboženství v synagoze či v Moskvě,“ oznámil Benigno Blanco, předseda katolické koalice Rodinné fórum. Socialistická vláda podle něj neustále prohlubuje etické rozpory ve společnosti. Nedávno uzákonila homosexuální svazky a zjednodušila rozvody. Nyní přišly na řadu potraty. „Současné zákony jsou špatné, protože kriminalizují ženy a jejich doktory za provedení potratu. Nikdo nemá monopol na morální hodnoty a žádná žena nesmí být penalizována a postihována za tak obtížné rozhodnutí, jakým je interrupce,“ uvedla naopak španělská ministryně spravedlnosti Bibiana Aidová pro agenturu AFR. Aidová patří mezi nejsilnější zastánce chystané novely.

Biskup proti lobbistům

Španělský katolický biskup Jesus Sanz Montes nešel při kritice nového zákona z dílny socialistů pro ostrá slova daleko. Označil ho za „šovinistický a nespravedlivý“. „Nazývat potrat právem je jedovatým zdrojem nemravnosti a nespravedlnosti celého zákona,“ dodal biskup. Ve svém posledním pastýřském listě pak kritizoval vládu, že uvádí polopravdy a demagogie, a varoval před „ekonomickou agendou klinik, které se specializují na provádění interrupcí, a laboratoří, které prodávají a vyvíjejí pilulky způsobující potrat“. Upozornil i na dopady, které potraty na ženách zanechávají, a ostře se pustil do politiků, kteří podléhají lobbistickým tlakům a poskytují veřejné peníze nejrůznějším klinikám a laboratořím, jež se zabývají interrupcemi. „Potrat je vražda a pro matku jeho provedením začíná dlouhá a příšerná agonie,“ uzavřel biskup Montes. Záběry z demonstrace v Madridu lze nalézt na webové adrese:www.youtube.com/watch?v=by4cHIYUSwM

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou