26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Madrid zaplaví milion a půl mladých křesťanů

6. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/15 Komiks, 6.4.2011

Letos v srpnu se na pár dní rapidně sníží věkový průměr obyvatel španělské metropole Madridu. Na setkání s papežem se tam totiž podle posledních odhadů chystá přes půldruhého milionu mladých lidí. V současnosti je jich přihlášeno už 300 tisíc – nejvíce ze Španělska, Francie, Itálie, USA a Polska. Setkání má podporu i španělské vlády, která je označila za „událost mimořádného zájmu“. Na organizaci se bude podílet 20 tisíc dobrovolníků, kteří se už učí základy španělštiny.

Do Španělska se chystá i řada mladých lidí z České republiky. Sekce pro mládež ČBK odhaduje, že by jich mohly být zhruba dva tisíce. „Odhady kolísaly mezi 1 200 a 2 200 lidmi, dnes mohu říci, že minimálně 1 800 Čechů se setkání pravděpodobně zúčastní,“ říká KT šéf sekce P. Vít Zatloukal. V současnosti eviduje sekce zhruba 1 100 přihlášek a neustále přicházejí další. „Zároveň vím ještě o minimálně dvou skupinách, které neorganizujeme a v nichž pojede dalších zhruba dvě stě lidí,“ dodává P. Zatloukal. Doprava do Španělska ale není úplně levná a mladí lidé si musejí zaplatit i jídlo a ubytování během setkání. Náklady na jednoho účastníka proto atakují hranici deseti tisíc korun. Pro řadu rodin proto může být toto setkání příliš drahou záležitostí. Mnozí mladí lidé si proto snaží na cestu vydělat, farní společenství zase organizují různé brigády nebo vyrábějí a prodávají nejrůznější předměty, aby si opatřila alespoň část potřebných peněz. Samy farnosti a biskupství se ale snaží mladým lidem vyjít vstříc a připravily pro ně podpůrné granty. „Mladý člověk, který shání finance na cestu do Madridu, by se měl nejprve obrátit na svou farnost. Ta ho v tom může podpořit třeba i výměnou za konkrétní službu, kterou si na určitý čas vezme na starost. Podpora má pak i výchovný rozměr,“ vysvětluje P. Vít Zatloukal. Když mladí ve své farnosti neuspějí, mohou se obrátit na své diecézní centrum mládeže. Každá diecéze by měla mít podle P. Zatloukala peníze, jež jsou určeny právě na podporu mladých lidí, kteří se chystají na setkání se Svatým otcem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou