26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Loni darovali věřící na misie 30 milionů korun

19. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/42 Děti a Bible, 19.10.2009, Autor: Jiří Šlégr

Drazí přátelé,
protože se přiblížila Misijní neděle, kdy se na přání Sv. otce všichni věřící spojují ve společném úsilí na podporu celosvětových misií, chtěl bych vás pozdravit a upřímně vám poděkovat za tolik potřebnou pomoc. Při nedávné cestě do africké Zambie jsem měl možnost navštívit farnost, jejíž rozloha je srovnatelná s naší jednou diecézí. Překvapilo mě, že tak velké území s téměř stovkou misijních oblastí mají na starosti pouze dva kněží, kteří se do mnoha míst stihnou dostat jen jednou za rok. Většina místních duchovních i katechetů, kteří v pastoraci pomáhají, nemá žádný plat. Jsou živi z darů věřících a často, stejně jako jim svěření lidé, řeší problémy spojené s bídou. My si jen těžko dokážeme představit, že bychom se nemohli dosyta najíst, že by nám netekla pitná voda, nešel elektrický proud nebo že bychom to na nejbližší mši svatou měli 200 km.

VODA CHYBÍ

Zdá se neuvěřitelné, že podle organizace UNICEF každý šestý člověk na naší planetě, z toho 400 milionů dětí, bojuje denně s nedostatečným přístupem k vodě. Každý třetí člověk dokonce nemá ani běžnou toaletu. Velké množství obyvatel rozvojových zemí neustále trpí nebo umírá na choleru a břišní tyfus – nemoci pocházející z nekvalitní vody. Papežská misijní díla (PMD) nemalou měrou přispívají ke zlepšení celé situace. V poselství k Misijní neděli Svatý otec Benedikt XVI. působení PMD oceňuje a prosí, aby rostlo nadšení pro misie, pro šíření Božího království a pro podporu misionářů. Píše: „Chtěl bych poděkovat Papežským misijním dílům a podpořit je v jejich nepostradatelné práci, která zajišťuje animaci, misionářskou formaci a ekonomickou pomoc mladým církvím. Skrze tyto papežské instituce se úžasným způsobem realizuje společenství v církvi – uskutečňuje se výměna darů, vzájemná pomoc, společný misionářský projekt.“

KDE VŠUDE ČEŠI POMOHLI

Mám radost, že prosba Sv. otce o podporu misií nachází v naší zemi stále větší odezvu. Každým rokem se zvyšují i finanční dary od vás – dobrodinců. Je úžasné, že za loňský rok jste věnovali téměř 30 milionů Kč! Chtěl bych vám proto ze srdce poděkovat a ocenit vaši lásku pro misie. Prostřednictvím PMD pomáháte stavět a opravovat kostely, kaple a fary, řeholní domy a bohoslovecké semináře, školy a formační centra, nemocnice i sirotčince. Podporujete též pestrou škálu život zachraňujících, katechetických, vzdělávacích, sociálních a léčebných programů. Z naší vlasti jsme za uplynulý rok sponzorovali projekty například v Angole, Zambii, Ugandě, Malawi, Indii, Papuy-Nové Guineji a Bangladéši. Skrze Papežské misijní dílo sv. Petra apoštola jsme přispěli na bohoslovce do sedmnácti seminářů. V rámci jedenašedesáti projektů Papežského misijního díla dětí jsme podpořili téměř 200 tisíc chudých dětí a dary z loňské Misijní neděle na Papežské misijní dílo šíření víry byly velkou pomocí pro deset misijních diecézí. Ze všech těchto míst rád vyřizuji ujištění o denních modlitbách za dobrodince. Spojme se tedy při letošní Misijní neděli s celým světem a nebojme se rozdělit o svůj chléb a svou víru. Právě to může být naší největší radostí!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou