26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kříže v Bavorsku - věc veřejná?

23. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/13 Čistá srdce, 23.3.2010, Autor: Martin T. Zikmund

V žádné jiné části Německa nejsou kříže tak rozšířené jako v Bavorsku. Lze je nalézt nejen v četných domácnostech, ale i na polních cestách, na náměstích, na chodbách úředních budov, a dokonce i ve školních třídách. A právě o školní kříže se vede spor – mohou tam viset? Probíhající soudí pře italské vlády s Evropským soudem má i svou německou paralelu.

Kříže dodnes zdobí značnou část církevních i státních škol v Bavorsku, přestože německý ústavní soud už v roce 1995 rozhodl, že se tak může dít, jen pokud tento symbol nebude někoho pohoršovat. Pak prý záleží na vedení té či oné školy, jak se k problému postaví. Dosud jsou v této spolkové zemi kříže ve školních učebnách spíše samozřejmostí než naopak. Že jde ale přesto o citlivou záležitost, dokazuje i malá sonda v jedné mnichovské škole. Tamní ředitelka si výslovně nepřála, aby jméno její instituce bylo v této souvislosti v tisku zmiňováno.

JE TO NAŠE TRADICE

„Jsem pro to, aby v našich školních třídách kříž visel. Nakonec je naše středoevropská kultura utvářena křesťanstvím, a tím pádem i křížem,“ svěřila se tamní profesorka Irena. „Podle mého mínění se v Německu natolik snažíme uznat práva nejrůznějších uskupení, že zcela zapomínáme zohledňovat zájmy a přání většiny,“ doplnila. Její kolega Fritz má na věc jiný názor: „Jestli kříž ve třídách visí, nebo ne, nehraje podle mne žádnou roli. Ovšem zda ho děti berou spontánně na vědomí, to by pro mě byla zajímavá otázka. Ale myslím, že jsou mnohem důležitější témata, která si zaslouží výměnu názorů,“ tvrdí učitel. A co žáci? Čtrnáctiletý Lukáš si svou odpověď nejprve promyslel. „Můj názor je docela prostý. Jsem pro, aby zde kříže ve třídách visely, neboť to patří k tradici, dějinám a kultuře Německa. I když zde přebývají různé národnosti, považuji za důležité, aby se ctily tradice země, ve které žiji.“ Lukáš přiznává, že u nich doma mají na zdech také kříže, ale to neznamená, že se před nimi denně modlí. I když Evropský soud pro lidská práva v listopadu minulého roku rozhodl, že kříže v italských školních třídách nejsou v souladu s lidskými právy, bavorští politici z CSU tvrdí, že se to jejich země netýká a že kříže mohou ve zdejších učebnách i nadále viset. Což se i nadále děje, jakkoli není jasné, jak dlouho to ještě potrvá.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou