26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané trestáni za to, že mění Indii

23. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/39 Osobnost kardinála Josefa Berana, 23.9.2008

Protikřesťanská revolta v Indii neutichá. Denně dochází k novým výhrůžkám vůči bývalým hinduistům, kteří konvertovali ke křesťanství, k znásilňování řeholních sester a k útokům na křesťanské chrámy. Katoličtí biskupové bijí na poplach.

„Pokud jde o náboženskou snášenlivost, je dnes situace horší než v době, kdy Indii vládli Britové,“ tvrdí katolický arcibiskup Placidus Toppo z města Ranči. Sen Mahátmá Gándhího, že všichni Indové jsou děti Boží a tím je dána jejich rovnost ve společnosti, se podle něj nenaplnil. „Svým nepřátelům odpouštíme. Jsem přesvědčen, že temné síly budou nakonec přemoženy,“ dodal přesto arcibiskup Toppo.

KŘESŤANÉ NÁM NIČÍ KASTY
„Za násilím proti křesťanům jsou ekonomické zájmy místních velkostatkářů,“ vyjádřil se katolický arcibiskup z Bhópálu Leo Cornelio. Jak dále uvedl, těmto magnátům je trnem v oku, že křesťanské církve poskytují vzdělání nejchudším vrstvám obyvatel, a ty pak přestupují ke křesťanství. A nejen to. Tím, že nabudou vzdělání, přestávají mít chuť sloužit jako levné pracovní síly, neboť mohou najít kvalifikovanou práci ve městech. Tím se – jak si velkostatkáři stěžují – nabourává tradiční hinduistická společnost založená na kastách. Jejich nářků se pak snadno chytají agresivní hinduistické skupiny.
Biskup Cornelio ale zdůraznil, že útočníci tvoří jen mizivou menšinu hinduistické společnosti, která je převážně mírumilovná. Poukázal na to, že až 90 % žáků křesťanských škol v Indii tvoří hinduisté – a nikdo je k přestupu ke křesťanství nenutí. „Skutečností je, že problémy s útoky na křesťany jsou jen v těch indických státech, kde jsou u moci radikální nacionalistické nebo fundamentalistické strany,“ uvedl arcibiskup.

MODLITBY ZA INDII
Křesťané sice tvoří jen tři procenta indické populace, ale jejich přítomnost v zemi je výrazná. Za příklad může být uvedeno Bangalore, hlavní město státu Karnátaka, jedna z nejrychleji rostoucích metropolí v Asii. Sídlí v něm tolik církevních zařízení, řeholních center, nemocnic, škol a vzdělávacích institucí, že pouze Řím se může pochlubit jejich větším počtem. Podle P. Joaquína Alliendy, prezidenta organizace Kirche in Not (Církev v nouzi), se právě do státu Karnátaka hned po Orisse soustředilo nejvíce útoků militantních hinduistů. Jelikož toto násilí neutichá, Kirche in Not vyzývá církev v celém světě, aby se 24. září sjednotila k modlitbám za pronásledované křesťany v Indii.


Zapálili katedrálu
Katolická katedrála v Džabalpuru ve státu Madhja Pradeš byla 18. září podpálena dvěma neznámými muži. Shořel hlavní oltář, sochy patronů kostela i liturgické knihy. Oheň zároveň narušil statiku této 150 let staré stavby. Ve zdejší chudé oblasti v centrální části Indie tvoří zastoupení křesťanů pouze 0,3 %. Přesto – jakmile došlo k incidentu – kolem katedrály se shromáždilo na tři tisíce protestujících katolíků. Tamní biskup Gerald Almeida zároveň sdělil, že dostal varování o přibývání útoků na církevní budovy. Také Indická biskupská konference vyjádřila znepokojení nad vývojem situace. Místní vláda slibovala zesílení ochrany křesťanských míst kultu. Zkušenost posledních týdnů však podle agentury AsiaNews ukázala, že zůstalo jen u slov. Zprávy o protikřesťanských akcích přicházejí už z pěti indických států: Orissa, Karnátaka, Madhja Pradeš, Kerala a Tamil Nadu. V těchto oblastech bylo vedle katedrály v Džabalpuru zničeno minulý týden dalších 14 křesťanských kostelů.
(AsiaNews, christnet, mtz)



Češi, zastaňte se nás!
„Faktem je, že vládě se nehodí, že vzděláváme lidi a učíme je znát jejich práva,“ zdůraznil katolický biskup Thomas Vazhappilly z jihoindického města Mysore při nedávné návštěvě Prahy. „V Orisse je hodně domorodých kmenů, které se postupně stávají křesťanskými. A vládě se to nelíbí, protože je fundamentalisticky hinduistická,“ prohlásil Vazhappilly. Mysorský biskup zároveň neopomněl zdůraznit, že 7. září se v celé Indii konal protest křesťanů proti násilí. V ten den zastavily svůj provoz veškeré instituce provozovavé křesťany, školy, nemocnice a mnoho dalších pracovišť. Akce měla široký dopad, neboť křesťané v Indii spravují většinu institucí. Byl to také den modlitby a postu.
Na otázku KT, jak by mohli pomoci Češi vedle charitativních aktivit, odpověděl: „Teď jsme se vrátili z Německa a překvapilo nás, že v tamní televizi či novinách není o tomto problému jediná zpráva. Pouze katolická média něco zmiňují, zbytek mlčí. Kdyby ale Češi donutili vlastní vládu, aby podala protest k indické vládě, pomohlo by nám to,“ dodal biskup Thomas Vazhappilly, který spolu s P. Thomasem Becketem D´Souza navštívil Prahu, aby se zde setkal s pracovníky Arcidiecézní charity Praha. Více informací o rozvojových projektech Arcidiecézní charity Praha v Indii najdete na www.adopcenadalku.cz.
VERONIKA STEHLÍKOVÁ
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou