9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kreslený seriál obrátil Německo vzhůru nohama

2. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/18 Bohoslovci pod lupou, 2.5.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Spor kolem vysílání satirického kresleného seriálu Popetown zašel v Německu tak daleko, že arcibiskupství v Mnichově podniklo právní kroky proti televizní stanici MTV, aby tak znemožnilo vysílání kontroverzního seriálu. Protesty se ozývají i z dalších stran. Například němečtí senioři dokonce požadují odebrání vysílací licence televizi MTV za to, že hodlá Popetown (v překladu Papežské město) vysílat.

I přesto má tato soukromá televize v úmyslu spustit 3. května první díl seriálu. Ten vznikl v dílně BBC, ale ani v Británii ho nakonec diváci nespatřili. Tam byl totiž odpor proti seriálu, který zesměšňuje církev a papeže, úspěšný. Nakonec byl Popetown stažen a objevil se pouze na DVD. Seriál znázorňuje papeže jako šíleného dětinského muže s pistolí. V jednotlivých dílech se objevuje zkorumpovaný kardinál, prodávající děti do otroctví nebo třeba řeholnice posedlá médii.

JE TO DRZÁ BEZOHLEDNOST
Předseda Německé biskupské konference kardinál Karl Lehmann označil seriál v rozhovoru pro magazín Spiegel za „drzou bezohlednost“. V porovnání se sporem kolem karikatur proroka Mohameda je podle něj v seriálu Popetown ještě víc úmyslnosti a naschválů. Osoby zodpovědné za vysílání se však nechaly slyšet, že „o rouhání tu nemůže být ani řeč“. Za nevkusný však označili Popetown i němečtí Židé a muslimové.
V minulých týdnech v Německu vznikly internetové stránky protestující proti seriálu. „Je vůbec možné takhle se vysmívat papeži? Je možné takto zneužívat Krista? My, mládež, cílová skupina hudební televize MTV, říkáme NE.“ Tato prohlášení stojí na www.anti-popetown.de. Také křesťanský magazín Vers 1 (www.vers1.net) zřídil pro hlasy protestujících vlastní stránky www.stoppt-popetown.de.
Ostrou vlnu nevole vyvolal už reklamní spot na seriál, který televize vysílala o Velikonocích. V něm ležel Ježíš pod křížem u televize a nad ním byl nápis: „Smát se místo viset.“ Nakonec ho MTV musela po silných protestech stáhnout. „To, že televize stáhla jen reklamu, a ne celý seriál, svědčí o tom, že zodpovědné osoby nemají žádnou úctu k víře a náboženství,“ uvedl biskup Heinz Josef Algermissen z německé Fuldy.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou