26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinálové volí papeže

13. 3. 2013

|
Tisk
|

Vydání: 2013/11 Kardinálové volí papeže, 13.3.2013, Autor: Kateřina Regendová

Volit bude 115 kardinálů a ke zvolení papeže je potřebná dvoutřetinová většina – tedy minimálně 77 hlasů. „V úterý odpoledne v 15.45 se kardinálové odeberou do Apoštolského paláce a v půl páté projdou v procesí z Paolínské kaple (Cappella Paolina) do Sixtinské kaple. Zde složí přísahu a po výzvě papežského ceremonáře, „všichni ven,“ se kaple uzavře. Zůstávají zde kromě ceremonáře a teologa pověřeného meditací všichni kardinálové-volitelé, kteří vyslechnou druhou z předepsaných meditací – pronese ji kardinál Prosper Grech. Možná bude následovat první hlasování. První den konkláve pak uzavře společná modlitba nešpor, po níž se volitelé vracejí do Domu sv. Marty na večeři,“ popisuje průběh prvního dne volby P. Federico Lombardi, mluvčí Svatého stolce.

KT exkluzivně navštívil Sixtinskou kapli.
Další dny konkláve zahájí kardinálové vždy mší svatou a v půl desáté vstoupí do Sixtinské kaple. Tam pokračují dalšími dvěma koly volby. Pak odcházejí na oběd a ve čtyři hodiny odpoledne se do kaple vracejí k dalšímu dvojímu hlasování. Den vždy uzavírají večerní chvály v 19.15 hod. Kouřová znamení o úspěchu, či neúspěchu volby může veřejnost očekávat vždy zhruba v poledne (po dopoledních volbách) a v sedm večer (v případě odpoledních hlasování).
V posledních dnech byla kvůli volbě upravována Sixtinská kaple. Z tisíců akreditovaných novinářů se do ní mohlo podívat jen několik desítek zpravodajů – a KT byl mezi nimi. „Dělníci pokryli hlavní prostor kaple světlou podlahou, která vyrovnala její různé úrovně. Zůstal jediný schod k oltáři. Přibyly též řady stolů potažených červeným plátnem, za nimiž budou kardinálové-volitelé sedět v přesně určeném pořadí,“ líčí aktuální podobu kaple zpravodajka KT Kateřina Regendová.
Kardinálové budou vstupovat do Sixtinské kaple hlavními dveřmi naproti oltáři. Vlevo od dveří byla na mosazné pláty nainstalována litinová kamna kuželovitého tvaru (cca metr vysoká a v základně 45 cm široká). Jde o kamna, jejichž kouř prozradí, zda byla volba úspěšná. „Ve spodních dvířkách kamen se zatápí a v horních se spalují hlasovací lístky a jiné poznámky související s volbou nového papeže. K regulaci tahu se používá manuální klapka,“ přibližuje Kateřina Regendová. Poprvé byla kamna použita během konkláve v roce 1939 při zvolení papeže Pia XII. Na horním krytu kamen jsou vyražena data (rok a měsíc) jednotlivých konkláve: 1939/III, 1958/X, 1963/VI, 1978/VIII, 1978/X a 2005/IV.
V roce 2005, při volbě papeže Benedikta XVI., bylo prvně použito také pomocné kouřové zařízení pro výrazné zabarvení dýmu (černé, nebo bílé). Zařízení obsahuje dvě zásuvky s odlišným složením, které se použijí v závislosti na výsledcích tajného hlasování kardinálů. Zapálení v těchto zásuvkách je řízené elektronicky a hoření pak trvá několik minut – dokud neshoří hlasovací lístky v druhých kamnech. Dvě komínové roury od obou zařízení jsou spojené v jednu, která je upevněná na lešení, oknem vyvedená ven a ústí v úzký komín na hřebenu střechy. Pro zlepšení tahu se roura předehřívá prostřednictvím elektrického odporu a je vybavena náhradním ventilátorem. „Na komín je dobře vidět nejen z náměstí sv. Petra, ale také z řady střech v blízkosti baziliky. Na těchto střechách si už týdny, nebo dokonce měsíce pronajímají svůj prostor nejrůznější televizní společnosti z celého světa,“ doplňuje zpravodajka KT.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou