9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hitlerova odpůrkyně se dožila téměř stovky

13. 1. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/3 'Třetí svět' Evropy, 13.1.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Byla považována za posledního žijícího člověka, který byl zapojen do atentátu na Hitlera. Její manžel – humanista, křesťan a právník zaměstnaný wehrmachtem – byl po nezdařeném atentátu na Hitlera (20. čer- vence 1944) odsouzen k smrti a popraven, i když se na této akci přímo nepodílel. Jeho žena unikla trestu a přežila ho o celých 60 let. Freya von Moltke zemřela minulý týden v americkém Vermontu ve věku 98 let.

Manželé Moltkeovi, Helmut a Freya, prosluli zejména tím, že od počátku války zvali na svůj statek v obci Kreisau v Dolním Slezsku významné německé protinacistické disidenty. Náplní těchto utajených schůzek bylo promýšlení postupů, jak po Hitlerově pádu zavádět v Německu znovu demokracii. Později tato skupina, která vešla do historie pod názvem Kreisavský kroužek, začala spolupracovat s plukovníkem Clausem von Stauffenbergem. Tento důstojník německého wehrmachtu katolického vyznání se rozhodl provést atentát na Hitlera. Považoval to za menší zlo, než nechat vůdce dál zabíjet nevinné lidi. Nebyl přitom zdaleka sám, spolu s celou sítí spiklenců z armády i z civilu připravoval jak atentát, tak státní převrat a ukončení války. Jeho kufr s výbušninou však neexplodoval podle plánu a Hitler přežil. Následovalo rozsáhlé vyšetřování a popravy více než 200 lidí, kteří měli být do této akce přímo či nepřímo zapojeni. Freya von Moltke hned po zatčení svého muže utekla se svými dvěma syny do jižní Afriky, v 50. letech se pak vrátila do Německa, ale v roce 1960 Německo opustila definitivně, když se přestěhovala do amerického Vermontu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou