26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ekologické projekty ve Vatikánu

2. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/49 Marta a Marie v adventu, 2.12.2008, Autor: čtk

Ve Vatikánu byl minulý týden zahájen provoz solárních panelů na aule Pavla VI. Střechu obrovského sálu o rozloze 5000 metrů čtverečních, do něhož se vejde až devět tisíc lidí, pokrývá 2400 solárních panelů. Ty umožní dodávat 300 megawattů a uspořit ekvivalent 80 tun topné nafty ročně. Vyrobená elektřina bude sloužit pro potřeby sálu, kde se pravidelně konají papežovy generální audience, kongresy a koncerty, jakož i pro potřeby sousedních budov.
Vatikán vyvíjí další projekty s ekologickou energií. Mauro Villarini, který má tyto projekty na starosti, hovořil již v srpnu o možnosti využití i dalších čistých energií, jako je vítr, biomasa či dřevo. Cílem Vatikánu je do roku 2020 pokrývat z 20 % svou energetickou potřebu z obnovitelných zdrojů, podobně jak si to vytkla Evropská unie. Papež Benedikt XVI. se ve svých projevech často zabývá ochranou životního prostředí. Při své letošní cestě do Austrálie znovu zdůraznil, že je nutno „probudit ekologické vědomí“, a to i ve vatikánských kruzích.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou