26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dominikáni s papežem

24. 1. 2017

|
Tisk
|

Více než 600 bratří dominikánů a sester dominikánek dorazilo z různých koutů světa do Věčného města, aby s papežem Františkem uzavřeli 800. jubileum založení jejich řádu.

Vydání: 2017/4 Přísaha na dvě Bible, 24.1.2017, Autor: Martin T. Zikmund

Nechyběl mezi nimi ani pražský primas Dominik Duka OP a provinciál českých dominikánů Benedikt Mohelník OP.
Kardinál Duka dokonce spolu s papežem Františkem, kardinálem Vallinim a někdejším magistrem řádu Alfonsem Costou koncelebroval slavnostní mši v lateránské bazilice.
Svatý otec v homilii v souvislosti s oslavami mluvil o dvou protichůdných scénářích – „světáckém karnevalu“ na jedné straně a oslavení Boha prostřednictvím dobrých skutků na straně druhé. „Jak se uskutečňuje přechod od falešné slavnostní povrchnosti k velebení, které je pravou oslavou? Uskutečňuje se díky dobrým skutkům těch, kdo se stávají Ježíšovými učedníky a spolu s tím také ‚solí‘ a ‚světlem‘.“ Toto má být podle papeže pevným místem uprostřed tzv. „tekuté“ společnosti, totiž dobré skutky křesťanů, z nichž má vzejít Bohu sláva a svědectví světu.
Papež František upozornil na pokušení, jako je světská honba za falešnými novinkami, hodnotová rozplizlost nebo snaha zalíbit se. A dominikány, jak popisuje český provinciál Benedikt Mohelník, rovněž povzbudil. Ujistil je, že úsilí o Boží slávu a dobrý život svědčící o Boží dobrotě jsou právě ta „slova“, kterým i dnes lidé rozumějí. A těmi mají dominikáni kázat.
Slova, kterým lidé rozumějí
„Znovu jsem si uvědomil, jak rozmanitý a různorodý je řád sv. Dominika,“ uvedl český provinciál pro KT. „Jiné starosti máme v Evropě a jiné obtíže musí řád překonávat například v Jižní Americe a zase jiné je působení bratří ve většinově muslimských zemích,“ vysvětluje Mohelník.
Na dominikánském kongresu, který předcházel bohoslužbě s papežem, podala svědectví sestra dominikánka právě z Iráku, které nikoho nenechalo netečným. Její komunita musela utéct z Mosulu, později z Karakoše, aby nakonec s dalšími křesťany našla útočiště v Erbílu. „A při té různosti situací, v níž působíme, jsem zakoušel, že řád spojuje hluboká jednota,“ dodal Benedikt Mohelník.
Charisma kázání, které sv. Dominik s prvními bratřími od Ducha Svatého přijal a rozvinul, je podle českého provinciála Benedikta Mohelníka silným poutem nejen všech dominikánů a dominikánek dnes, ale i napříč osmi staletími působení řádu. A toto jubileum postavilo členům kazatelského řádu znovu před oči, jak naléhavě potřebuje dnešní svět slyšet radostnou zvěst o Boží lásce k člověku. Svět je totiž skutečně rozdrásán, často doslova až do krve. A sám si nedokáže pomoci. I sebedůkladnější bezpečnostní opatření všeho druhu nakonec nemohou svět zachránit a jsou podle českého dominikána jen strašlivou iluzí.
Odvaha porozumět
O to více lidé potřebují slyšet o kráse, dobru a Boží lásce, což ale vyžaduje odvahu, jak zdůraznil Mohelník: „Nejde jen o odvahu k překročení ostychu mluvit s lidmi o Božích věcech, ale i o odvahu snažit se nejprve porozumět světu, době, ve které žijeme.“ Odvaha jít s dobou znamená podle něho jít k lidem v jejich životních situacích – jak to dělal sám Ježíš, po něm apoštolové a podle nich pak sv. Dominik.
Jak uvádí rakouská katolická agentura Kathpress, ve světě působí 5 500 dominikánů v 82 zemích světa. K tomu je dále třeba přičíst 24 tisíc sester dominikánek, 2 500 sester žijících v klauzuře a 120 tisíc mužů a žen, tzv. terciářů, kteří žijí dominikánskou spiritualitu v civilním zaměstnání a v rodinách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou