26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Denně prokazujte dobro, vyzval papež

3. 1. 2017

|
Tisk
|

Papež František na Nový rok, na který připadá Světový den míru, reagoval na tragické události v istanbulské diskotéce a znovu vyzval všechny lidi dobré vůle, aby terorismu čelili aktivním nenásilím.

Vydání: 2017/1 Denně prokazujte dobro, vyzval papež, 3.1.2017, Autor: Martin T. Zikmund



„Bohužel násilím byla postižena také tato noc slavení a naděje. Jsem zarmoucen a vyjadřuji svoji blízkost tureckému lidu, modlím se za četné oběti a zraněné a za celý truchlící národ,“ uvedl Svatý otec z okna Apoštolského paláce. A vzápětí dodal: „Prosím Pána, aby podpořil všechny lidi dobré vůle, kteří si odvážně vyhrnují rukávy s úmyslem čelit terorismu a tomuto krveprolévání, které vrhá na svět stín strachu a bezradnosti.“
Tento rok bude podle papeže dobrý do té míry, „v jaké se každý z nás bude denně snažit s pomocí Boží prokazovat dobro. Takto se vytváří mír: odmítnout skutkem nenávist a násilí a přitakat bratrství a smíření,“ zdůraznil František.
Příklady aktivního nenásilí
Svatý otec rovněž připomněl své poselství ke Světovému dni míru (letos již 50.), které bylo zveřejněno s předstihem v prosinci. V něm navrhnul přijmout aktivní nenásilí jako styl mírové politiky. Netýká se to přitom jen profesionálních politiků, ale i náboženských vůdců, manažerů i novinářů. V těchto sférách je podle papeže třeba „aplikovat blahoslavenství při vykonávání zodpovědnosti“. Být tvůrci pokoje, prokazovat milosrdenství, dokázat „snášet konflikt, řešit ho a přetvořit ho na spojující článek nového procesu“.
Petrův nástupce v tomto poselství ujistil, že katolická církev bude u každého pokusu o vytváření míru prostřednictvím aktivního tvůrčího nenásilí. Za příklad takového postoje vyzdvihl sv. Matku Terezu, Mahátmá Gándhího a Martina Luthera Kinga. Oznámil rovněž, že od 1. ledna 2017 vzniká v římské kurii nové dikasterium pro službu integrálnímu lidskému rozvoji, které bude církvi pomáhat v tom, aby se stále účinněji zasazovala o „nesmírná dobra, jimiž jsou spravedlnost, mír a starost o stvoření“. V péči tohoto nového úřadu bude i služba migrantům, nemocným, vyloučeným a dalším potřebným.
Novoroční zvonění
V návaznosti na poselství papeže Františka k 1. lednu 2017 zazněla týž den při novoročních bohoslužbách v českých a moravských kostelích modlitba za mír. Vyzvala k tomu Česká biskupská konference, která se zároveň obrátila na kněze, aby v neděli 1. ledna 2017 v poledne rozezněli ve svých farnostech na několik minut zvony na podporu všech mírových snah, zejména na Blízkém východě, a na připomínku obětí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou