26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Delegáti z celého světa přijeli do Německa

18. 1. 2005

|
Tisk
|

Okolo 250 účastníků ze 70 biskupských konferencí celého světa, ze 45 mezinárodních hnutí a řada organizátorů z německých diecézí – ti všichni se sešli v Kolíně nad Rýnem na přípravné konferenci ke XX. Světovému dni mládeže (15. - 21. 8. 2005). Ta začala 6. ledna na Zjevení Páně (Tři krále) bohoslužbou v kolínské katedrále, která je zasvěcena Třem králům. Toto datum má zároveň symbolický význam, protože hlavní motto srpnového setkání je „Přišli jsme se mu poklonit“. Sekci pro mládež České biskupské konference zastupoval její ředitel P. Jan Balík spolu s Lucií Koutovou. P. Balíka jsme se zeptali na podrobnosti:

Vydání: 2005/4 Ztráta jednoty, 18.1.2005, Autor: Kateřina Beščecová

V Kolíně nad Rýnem se připravuje XX. Světový den mládeže

Mnoho účastníků bylo z Austrálie, protože se uvažuje, že příští Světový den mládeže proběhne právě tam. Kromě těch evropských přijeli delegáti např. z Ugandy, Angoly, Burundi, Chile, Brazílie, z Kolumbie, Konga, dále také z Kuby, Guiney, Japonska, Libanonu, Palestiny, Ruska, Turkmenistánu a mnoha dalších zemí.

 

Prvořadým cílem bylo to, aby se lidé celého světa, kteří jsou zasvětový den mládeže ve svých zemích zodpovědni, dozvěděli nejnovější informace a mohli zahájit osobního jednání s konkrétními německými organizátory. Dále setkání sloužilo i ke společnému povzbuzení pro poslední etapu přípravy a ke společné modlitbě za mladé lidi. Projednávali jsme například místa ubytování, prostor pro české katecheze, přímý přenos v České televizi nebo účast našich dlouhodobých i krátkodobých volontérů. V současné době máme v Kolíně již dva dlouhodobé dobrovolníky, ke kterým se 1. března připojí další.

Na konferenci postupně vystupovali lidé zodpovědní za různé oblasti organizace - např. za ubytování, víza, liturgii a podobně. Bylo ponecháno hodně času na naše dotazy. Uvědomil si přitom, jak jsme v Česku bohatí. Většina mladých lidí totiž vůbec není schopna zaplatit si cestu a pobyt na setkání, takže čeká na pomoc z bohatších zemí. To se týká celé Jižní Ameriky, celé Afriky, většiny Asie, ale i mnoha zemí v Evropě. 

Papežská rada pro laiky si přeje, aby na srpnovém setkání mohli být její zástupci z každé země. Kromě finanční pomoci je vyjednáno získání bezplatných víz.

Již tradičně účastníci z bohatých zemí dávají 10 eur do fondu solidarity. Papežská rada pro laiky je pak rozděluje potřebným. Do pomoci se zapojí i nejrůznější organizace, které pomáhají zemím Třetího světa. Navíc díky tomu, že se konference účastnili zástupci různých zemí, mohlo dojít ke konkrétním dohodám o pomoci. Osobně jsem se setkal s reprezentanty z Ukrajiny a z Bulharska, kterým bychom rádi pomohli sbírkou na našich diecézních setkáních mládeže.

Mladým lidem z České republiky, kteří mají těžkosti se získáním potřebného finančního obnosu, bych rád vzkázal, aby se s odvahou přihlásili. Očekáváme pomoc z některých fondů, takže věříme, že konečná částka bude nižší než plánovaných 6 300 Kč. 

Více informací také naSignály.

Na místě budoucího pódia, kde se při Světovém dni mládeže uskuteční závěrečné setkání s papežem, stojí vysoký kříž. U něj jednotliví delegáti konference vysypali hrst hlíny dovezené ze své vlasti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou