26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čtvrté fatimské tajemství budí rozruch

22. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/21 Ve vaší farnosti se nesportuje?, 22.5.2007

„Církev tají proroctví o konci světa“ nebo „Existují pochyby, zda ještě neexistuje čtvrté fatimské proroctví...“ Takové titulky se v minulých dnech objevily (nejen) v našem tisku.

Popudem bylo zřejmě devadesáté výročí zjevení ve Fatimě (13. května), při jehož příležitosti se zúčastnilo bohoslužeb v tomto portugalském mariánském poutním místě na půl milionu lidí. Diskuse na toto téma se rozpoutala již koncem loňského roku, když italský publicista Antonio Socci publikoval knihu „Čtvrté fatimské tajemství“. V ní mimo jiné píše, že část třetího proroctví, které předpovědělo atentát na Jana Pavla II., nebyla zveřejněna. Papež totiž při atentátu nezemřel, zatímco bíle oděný muž z fatimského proroctví ano. Kardinál Bertone (který projednával se sestrou Lucií podrobnosti kolem zveřejnění fatimského tajemství) k tomu v rozhovoru pro časopis Famiglia Cristiana říká: „Církev již vícekrát vysvětlila, že proroctví, i ta nejhroznější, nejsou vyjevována jako nevyhnutelné události, pokud lid zůstane věrný Bohu, modlí se a obrátí se. Jan Pavel II. byl onu noc ze 13. na 14. května 1981 na prahu smrti. Všichni byli přesvědčeni, že zemře – bylo dokonce připraveno tiskové sdělení o jeho smrti. Potom však došlo k zázraku, protože zasáhla modlitba spravedlivých a mateřská přímluva Mariina. Papež byl o tom všem pevně přesvědčen.“

NIC NEBYLO ZAMLČENO
Na „čtvrté tajemství“ jsme se zeptali také Hany Frančákové z Českomoravské Fatimy v Koclířově: „Společně s národním prezidentem Fatimského apoštolátu v ČR se snažíme pokorně, avšak intenzivně reagovat na demagogickou činnost P. Grunera, suspendovaného katolického kněze z Kanady. Také v ČR se jeho jméno objevovalo například v časopise Mezinárodní Report. Vrcholem je jeho údajné objevení takzvaného čtvrtého fatimského tajemství, které prý církev zamlčela. Jsem v úzkém spojení mimo jiné s P. Luis Kondorem SVD, vicepostulátorem kanonizace fatimských pasáčků, který duchovně doprovázel sestru Lucii až do její smrti (†13. 2. 2005) a mohu takto věrohodně citovat samotnou vizionářku sestru Lucii, že vše podstatné, co Panna Maria světu zjevila, bylo zveřejněno a nic nebylo zamlčeno. V čase zveřejnění třetího fatimského tajemství (13. 5. 2000) byli oba – papež Jan Pavel II. i sestra Lucie – společně ve Fatimě.
(kš, RaVat)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou