26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co sleduje Viganův dopis?

4. 9. 2018

|
Tisk
|

Velkou pozornost a rozepře budí výzva bývalého apoštolského nuncia v USA Vigana k papežově odstoupení. Ve svém 11stránkovém prohlášení tvrdí, že Svatý otec od začátku svého pontifikátu věděl o zneužívání mladistvých ze strany kléru a úmyslně to opomenul. Vatikanisté se shodují v tom, že text uvádí řadu nepřesností i dezinformace.

Vydání: 2018/36 Církevní školy na vzestupu, 4.9.2018, Autor: Tereza Zavadilová


Své obvinění papeže, načasované na 22. srpna během Světového setkání rodin v Dublinu, zakládá bývalý nuncius a arcibiskup Carlo Maria Viganò na tvrzení, že emeritní washingtonský arcibiskup a kardinál Theodore McCarrick byl údajně kázeňsky potrestán již před osmi lety papežem Benediktem XVI. Ten podle Vigana tehdy emeritnímu arcibiskupovi soukromě uložil, aby odešel do ústraní a konal pokání. Přesné datum tohoto kázeňského opatření arcibiskup Viganò ve svém dokumentu neuvádí, mluví o roce 2009 či 2010. Dále tvrdí, že McCarrick údajné kázeňské opatření papeže Benedikta XVI. dodržoval a teprve po zvolení kardinála Bergoglia na Petrův stolec se ve Vatikánu stal opět váženým, ba dokonce poradním hlasem nového papeže.
Tyto informace zpochybňuje oficiální portál Vatican News, dobové záznamy včetně fotografií a videí, ale i znalci dění ve Vatikánu. Cindy Woodenová, římská korespondentka amerického katolického portálu Catholic News Service na svém twitteru například zveřejnila video, kde je zachycen arcibiskup Viganò při veřejném vystoupení s McCarrickem, kde ho uvítal slovy: „Všichni jej máme velice rádi.“ Nemluvě o tom, že Viganò s obviněným kardinálem koncelebroval mše svaté.
Byl kardinál potrestán?
Kardinál se totiž nejen v ústraní nedržel, cestoval a přednášel po celém světě, ale dokonce byl přijímán na veřejných audiencích papežem Benediktem XVI. v Římě, a to třikrát: 16. ledna 2012 s dalšími americkými biskupy, 16. dubna 2012 spolu s nadací Papal Foundation a nakonec 28. února 2013, kdy se s abdikujícím Benediktem XVI. přijel do Říma rozloučit, ačkoli se tehdy již z důvodu překročení věkové hranice 80 let volby nového papeže neúčastnil. Tyto události zachycují též fotografie, včetně té s tehdejším nunciem Viganem pořízené při předávání ceny Papežských misijních děl kardinálu McCarrickovi 2. května 2012 – dva roky po jeho údajném potrestání.
Jak poznamenal na serveru Vatican Insider italský novinář a vatikanista Andrea Tornielli, sankce uložené kardinálu McCarrickovi papežem Benediktem XVI. nebyly veřejné. A když se obvinění, že homosexuální kardinál obtěžoval seminaristy, před několika měsíci vynořilo, papež František na to reagoval rezolutně. Donutil emeritního arcibiskupa, aby rezignoval na členství v kardinálském sboru (koncem července), zakázal mu vysluhovat svátosti a přikázal mu žít o samotě v modlitbě a pokání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou