26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev potřebuje ženy i v řídicích pozicích

17. 5. 2016

|
Tisk
|

Bouře ve sklenici vody. Tak by se daly nazvat vzrušené ohlasy na papežova slova při setkání s asi 900 řeholnicemi minulý týden ve Vatikánu, ohlasy, které hlavě katolické církve podsouvaly zvažování „revolučního“ kroku: souhlasu se svěcením žen.

Vydání: 2016/21 Plná katedrála uctila Karla IV., 17.5.2016, Autor: Martin T. Zikmund

Skutečnost je ale jiná. Papež se sice otevřel celé řadě otázek řeholních sester, z nichž ty první se týkaly role ženy v církvi, ale ani jednou se nevyjádřil ve prospěch jáhenského svěcení žen. Připustil sice, že v prvotní církvi se objevovaly ženy jáhenky, ale kladl si otázku, co to tehdy znamenalo. Podle jeho poznatků měly tyto ženy nejspíš na starosti křty žen, pokud se ještě křtilo ponořením, a snad některé další služby spojené s pastorací žen v citlivých záležitostech, ale to nebylo totéž, co dnes církev rozumí jáhenskou službou. Právě tuto věc by mohla vyjasnit případná komise k ženskému diakonátu, o jejímž možném ustavení se papež v rozhovoru s řeholnicemi zmínil. Není podle něj totiž jasné, zda „jáhenky“ byly tehdy vůbec svěceny.
Jasné posouzení
„Papež mi telefonoval, že ho překvapil dotaz o jáhenství žen! Přemýšlí o ustavení komise, ale zatím nepředbíhejme událostem,“ napsal na sociální síť twitter substitut (resp. zástupce) Státního sekretariátu arcibiskup Angelo Giovanni Becciu, jeden z nejbližších spolupracovníků papeže.
„Papež uvedl, že zamýšlí ustavit komisi, která by se opět těmito otázkami zabývala a jasně je posoudila,“ reagoval na přepjatá očekávání i vatikánský mluvčí P. Federico Lombardi.
„Buďme však poctiví,“ dodal. Podle něj totiž papež neřekl, že má v úmyslu zavést jáhenské svěcení žen, a už vůbec nemluvil o jejich kněžském svěcení. „Naopak, když mluvil o kázání během eucharistické slavnosti, dal jasně najevo, že na něco takového vůbec nepomýšlí,“ chladil horké hlavy P. Lombardi.
Chybí spolupráce ve farnostech
Každopádně František v rozhovoru s řeholnicemi varoval před dvěma nebezpečími, z nichž jako první uvedl pokušení feminismu, které podle něj nemá mít v církvi místo. Důstojnost žen je totiž založena na jejich křtu, a navíc zvláštní role žen v církvi je od počátku nastavena jinak, než jako domáhání se rovných práv s muži – za příklad papež uvedl roli Marie, Matky Páně, v apoštolském kruhu. „Zasvěcená žena je ikonou církve – stejně jako jí byla Maria, to o knězi neplatí.“
Druhé nebezpečí, které i dnes církvi hrozí, je pak klerikalizace, tzn. že role svěcených mužů bývá přetěžována. Podle Františkova vyjádření „na 60 % farností nemá dosud zřízeny ekonomické a pastorační rady. „Co to znamená?“ ptá se papež. „Že taková farnost je řízena v klerikálním duchu, pouze knězem, bez synodality, která není výmyslem teprve tohoto papeže, ale je povinností, která vyplývá z kanonického práva.“ I zde mají ženy podle Svatého otce důležitou roli, dokonce připustil, že všechny pozice v řízení církve, které nevyžadují svěcení, mají ženy otevřené, a to např. i předsednictví v některých vatikánských úřadech. Potvrdil to také papežův nejbližší spolupracovník, vatikánský statní sekretář Pietro Parolin, při nedávné návštěvě Polska u příležitosti 1 050. výročí křtu země, kdy se vyjádřil, že žena se může stát i vatikánskou státní sekretářkou, neboť tato funkce nevyžaduje žádné svěcení.
Papež František však s řeholnicemi probíral i jiné otázky, které od nich vzešly, jako např. hodnota duchovního mateřství, sociální péče, mystický rozměr života zasvěcených žen i nutnost důkladnější přípravy na věčné sliby, neboť řeholní povolání postihují podobné krize jako manželství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou