26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Číňané ztrácejí se svou vládou trpělivost

31. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2009/1 Věžní hodiny, 31.12.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Při příležitosti 20. výročí Sacharovovy ceny pozval Evropský parlament všechny dosavadní, dosud žijící laureáty. K těm nejvýznamnějším patří i Wei Jingsheng, laureát z roku 1996, který bývá též nazýván „otcem čínského demokratického hnutí“. Ačkoli pochází z rodiny komunistických funkcionářů, krutost čínského režimu jej zděsila natolik, že se oddal myšlenkám humanismu a lidských práv. Za své veřejně projevované postoje strávil více než 15 let ve vězení a na nucených pracích. Tam se mu zhoršil zdravotní stav natolik, že kvůli mezinárodnímu tlaku byl v roce 1997 převezen do USA. Katolickému týdeníku odpověděl na aktuální otázky týkající se života v Číně.

Může současná světová finanční krize postihnout Čínu víc než krize socialismu před dvaceti lety?

Lidé v Číně jsou dnes s vládou hluboce nespokojení. Před dvaceti či třiceti lety ji byli ochotni ještě tolerovat, ale nyní ztrácejí trpělivost. Mnozí z nich totiž nemají zajištěny ani ty nejzákladnější životní potřeby. Režim jejich mizerie zneužívá a zaměstnává je jako levnou pracovní sílu. Nikdo se přitom svých práv nedovolá. Situace je výbušná a hrozí násilí. Jen menší část obyvatel Číny si za poslední roky ekonomicky polepšila, většina zchudla. Momentální stav čínské společnosti je velmi kritický, mnohem horší než dříve.

Zhroutí-li se v Číně tamní režim, nepovede to k chaosu?
Ne, rozhodně ne. Žádné mocenské vakuum nevznikne. Čína přechod k demokracii zvládne stejně jako Česká republika.

Co říkáte na nedávné vyhlášení čínské Charty 08? Jakou roli zde přisuzujete vlivu československé Charty 77?
Charta 77 měla mezi čínskými disidenty vždycky ohlas a toužili jsme ji napodobovat, respektive přenést do našich podmínek. To se nedávno stalo právě vyhlášením Charty 08.
Její vliv je pochopitelně velmi omezený. Na druhé straně v zemi hrozí výbuchy násilí a před extrémní opozicí bude vláda nejspíš nucena dát přednost nenásilným, racionálním opozičním hnutím. Zatím se však úděl mnoha vězněných, kteří byli odsouzeni za obranu lidských práv, nijak nezmě- nil.

V Číně je prý více křesťanů než komunistů a jejich počet stále roste. Čím je to způsobeno?
Lidé ztratili naději v komunistickou budoucnost, proto se rychleji než dříve šíří křesťanství i další náboženské a duchovní směry.

Jaký ohlas mělo vyhlášení letošní Sacharovovy ceny v Číně?
Velký. To mohu usuzovat podle internetových diskusí. Je to důležité povzbuzení, neboť mnoho západních vlád ve skutečnosti podporuje mnohem více čínský režim než tamní obránce lidských práv. Samozřejmě má toto udělení ceny vliv jen na lidi mimo vězení. Ti, kdo jsou zavření, jsou zcela v izolaci. Sám jsem se o udělení Sacharovovy ceny dozvěděl až po propuštění.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou