26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chyběla odvaha postavit se zlu

31. 1. 2005

|
Tisk
|

Ve čtvrtek 27. ledna se konal v polské Osvětimi slavnostní ceremoniál připomínající 60. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora.

Vydání: 2005/6 Katolíci a hudba, 31.1.2005, Autor: podle agentur

Šedesáté oslavy osvobození koncentračního tábora začaly zapískáním píšťal lokomotivy. Právě vlakem, v dobytčích vagónech, totiž denně přijíždělo v dobách holocaustu do Osvětimi až dvanáct tisíc Židů. Oficiální obřady, které provázela přísná bezpečnostní opatření, vzbudily zájem novinářů z celého světa – ceremonií se účastnilo přes 90 televizních štábů, zástupci 40 rozhlasových stanic a 140 největších světových deníků. Vedle čelních představitelů z více než čtyřiceti zemí světa na oslavy přijely také stovky pamětníků, kteří Osvětim přežili.

Tichá oslava byla po proslovech a modlitbách zakončena zapálením svíček za mrtvé, u něhož nechyběli bývalí vězňové i ruští vojáci, kteří v roce 1945 tábor osvobozovali.

Papež Jan Pavel II. na oslavy vyslal jako svého zástupce francouzského kardinála Jeana-Marii Lustigera. Osmasedmdesátiletý Lustiger, který se pravidelně účastní dialogu s představiteli židovské komunity ve Francii, svůj židovský původ často zdůrazňuje. Jeho rodiče byli polští Židé žijící v Paříži a on sám konvertoval od judaismu ke katolicismu za války, když se před Němci skrýval v katolických rodinách. V rozhovoru pro tisk pak Lustiger řekl: „V tomto vyhlazovacím táboře v jižním Polsku přišla o život moje matka a 30 až 40 příbuzných z otcovy strany. Byl jsem v Osvětimi jednou v životě a nerad se sem vracím. Jsem zde především proto, že mě o to požádal papež.“ Zároveň vzpomněl, jak se jeho matce – ještě než byla převezena z Francie do Osvětimi - podařilo poslat jim dopis, kde stálo: „Děti moje, dávejte pozor, chtějí vás všechny zabít.“

K výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi zveřejnili své prohlášení také němečtí biskupové, kteří zároveň varovali před novou vlnou antisemitismu: „Osvětim se stala symbolem vyhlazení evropských Židů a rasové nenávisti hitlerovského režimu. Je také místem, kde zahynulo nejvíce Poláků, Romů a obyvatel bývalého Sovětského svazu. I když odmítneme kolektivní vinu, Němci si musejí být vědomi, že Osvětim mohla vzniknout zřejmě i proto, že tehdy chyběla odvaha postavit se zlu.“
(bbc, čtk, kab, vat)

Koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim, který vojáci Rudé armády osvobodili 27. ledna 1945, se stal symbolem nacistického teroru a holocaustu. Celkový počet obětí tamější „továrny na smrt“ historici podle posledních údajů odhadují na až na 1,5 milionu osob (drtivou většinu tvořili Židé).
Tábor Osvětim (německy Auschwitz) byl na rozkaz druhého muže nacistického Německa, šéfa jednotek SS i gestapa, Heinricha Himmlera založen 27. dubna 1940. V březnu 1941 poručil Himmler vedle základního tábora postavit druhý, rozsáhlejší komplex, který byl nazván Osvětim II-Březinka (Birkenau). Ten se stal největším střediskem vyhlazování evropských Židů. V březnu 1942 pak byl v nedalekých Monovicích zřízen ještě tábor Osvětim III, kde si německá firma I. G. Farben zřídila továrnu na výrobu kaučuku. K Osvětimi náleželo také přes 40 pobočných pracovních táborů, takže nacistická „továrna na smrt“ se postupně rozrostla na plochu 40 kilometrů čtverečních.
V letech 1945 kvůli postupu Rudé armády nařídilo velení SS evakuaci a téměř všichni vězňové schopní pohybu byli přinuceni k tzv. pochodu smrti do jiných táborů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou