26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chile po zemětřesení: rabování a boje o jídlo

10. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/11 Politické procesy 50. let, 10.3.2010

Rabování a boje o jídlo zažívá kvůli nedostatku potravin jihoamerický stát Chile. Humanitární krizi v zemi způsobilo jedno z vůbec nejsilnějších zemětřesení v dějinách – 8,8 stupňů Richterovy škály, které zasáhlo Chile na přelomu února a března. Jeho přímé následky si vyžádaly přes 800 obětí a obnova země potrvá podle prezidentky Michelle Bacheletové minimálně tři roky. Vědci dokonce spekulují o tom, že zemětřesení posunulo zemskou osu.

Přestože veškerá komunikace s Chile je kvůli katastrofě velmi obtížná, agentuře CNA se podařilo dovolat biskupovi Philipu Bacarrezu Rodriguezovi přímo do města Los Angeles de Chile, které zemětřesení zasáhlo velmi silně. „Lidé vykrádají supermarkety, protože nemají co jíst. To ještě dokážu pochopit. Objevují se ale i neomluvitelné projevy vandalismu. Viděl jsem, jak někteří lidé odnášejí i věci, jež k přežití nepotřebují, například televize,“ sděluje své dojmy biskup Rodriguez a podotýká, že celá situace jasně ukazuje absenci křesťanských hodnot a víry v Boha v chilské společnosti. Mnoho škod utrpěla podle biskupa i řada církevních objektů. „Nyní musíme zjistit, jestli jsou praskliny na budovách jen povrchové, nebo hluboké, a které objekty tak bude potřeba zbourat,“ vysvětluje. Katedrála v Los Angeles de Chile je podle něj naštěstí v pořádku, seminář má poškozenou střechu a mnoho menších kostelů bylo pobořeno. „Teď musíme důvěřovat Bohu, ale zároveň napnout všechny síly a vzájemně si pomáhat,“ uzavírá biskup Rodriguez. Podle Panamerické zdravotnické organizace (PAHO) bylo zemětřesením zasaženo 80 % Chile. Do pomoci v nejpostiženějších oblastech se okamžitě zapojila chilská Charita. „Ve spolupráci s vládou a ostatními humanitárními organizacemi se snažíme zajistit národní síť pomoci,“ sdělil její ředitel Lorenzo Figueroa a dodal, že Charita se v první fázi snaží především shromažďovat zásoby jídla a odesílat je do nejhůře zasažených oblastí. Podle prezidenta chilské Charity P. Alfonsa Donosa ale veškeré práce velmi komplikuje poničená infrastruktura a špatně fungující komunikace. Zemětřesení navíc postihlo i mnoho charitních a církevních objektů. Solidaritu církve se všemi oběťmi a jejich rodinami vyjádřil také prezident chilské biskupské konference biskup Alejandro Goic Karmelic of Rancagua: „Modlíme se za jejich věčné odpočinutí u Pána a za novou naději pro jejich rodiny a přátele,“ napsal a zároveň vyzval všechny k projevení solidarity a k zapojení se do konkrétních forem pomoci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou