16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Charita oslavila šedesát let existence

1. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/23 Karel Otčenášek, 1.6.2011

Bojovat proti chudobě a podporovat lidskou solidaritu. To jsou dvě hlavní priority, které si Caritas Internationalis sdružující lokální katolické charity, včetně české, určila do dalších minimálně čtyř let svého fungování. Delegáti ze všech 165 členských zemí se na tom usnesli minulý týden v Římě.

Sešli se při příležitosti výročí 60 let od vzniku této nadnárodní organizace. Zvolili si i staronového předsedu – svou dosavadní pozici obhájil kardinál Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga. Ten označil boj s chudobou ve světě za stále velmi aktuální: „Když jednáme s mezinárodními finančními institucemi, všichni říkají: Pohleďte, vždyť stupeň chudoby se snížil. Vždycky odpovídám, že tak je tomu možná na papíře, protože některé země vykazují hospodářský růst, ale ve skutečnosti při pohledu do tváří chudých lidí tomu tak není.“ Pokud se chudobu nepodaří omezit, nemůže podle kardinála Maradiagy nikdy nastat opravdový mír. Se zástupci charit se během zasedání setkal i vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone a v závěru prvního dne pro ně celebroval mši svatou. Ve své homilii zmínil, že základem veškeré bídy je egoismus a lhostejnost, což se v oblasti politiky projevuje především korupcí. „Musíme proto stále znovu poukazovat na důstojnost lidí, kteří trpí nouzí,“ uvedl vatikánský státní sekretář.

SOLIDARITA MEZI NÁRODY

Charita ČR vyslala do Říma dva zástupce – biskupa Pavla Posáda, svého prezidenta, a ředitele Oldřicha Haičmana. Oba mohli spolu se svými kolegy kromě jiného zhlédnout film o vzniku Caritas Int., který popisoval setkání zástupců několika zemí v roce 1951, kdy se rozhodli spolupracovat a vzájemně koordinovat svou pomoc trpícím. „Je pro mě fascinující, jak se z Caritas Int. stala za těch šedesát let profesionální organizace, která je schopná účinně pomáhat ve všech zemích, kde jsou válečné konflikty, bezpráví či přírodní katastrofy,“ sdělil z Říma pro KT Oldřich Haičman. Pomoc je podle něj velmi účinná především díky místním charitám, které danou situaci dobře znají a žádají své partnerské organizace o takovou pomoc, která je skutečně potřebná. Ředitele Haičmana zaujala i pestrost celého setkání. „Bylo neuvěřitelné potkat se s kolegy z celého světa. Jeden den jsme se například rozdělili do malých pracovních skupinek a mluvili spolu o našich zkušenostech. Bylo zajímavé sedět u jednoho stolu s lidmi z Malty, Nepálu, Dánska, Etiopie nebo Ghany,“ popsal své dojmy Oldřich Haičman.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou