26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Česko pomáhá pronásledovaným

4. 11. 2014

|
Tisk
|

Na znepokojivé zprávy o útlaku křesťanů na Blízkém východě zareagovala Česká biskupské konference vyhlášením společné postní a modlitební akce 31. října.

Vydání: 2014/45 Česko pomáhá pronásledovaným, 4.11.2014, Autor: Alena Scheinostová

„Masakry a únosy prováděné Islámským státem poskytují otřesné důkazy, že se severním Irákem žene vlna etnické čistky proti menšinám,“ varuje svět čerstvá zpráva mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. Vraždění, vyhánění či sexuální útoky páchané na etnických menšinách, ale ve velké míře právě také na křesťanech postihují kromě Iráku rovněž Sýrii.
Akce „Den pro Blízký východ“ s mottem „Nejím, aby mohli jíst“ proto vyzvala lidi odříci si jídlo nebo jinou potřebu či potěšení a ušetřené prostředky poskytnout ve prospěch obětí Islámského státu – například uprchlíků, jejichž počet pouze v Iráku atakuje hranici dvou milionů. „Těmto lidem se nedostává ani základních potřeb k životu,“ vyzval k zapojení kardinál Dominik Duka. Duchovní sílu postu a modlitby podtrhla paralelní akce „Den postu za mír na Blízkém východě“, svolaná prostřednictvím Facebooku, či večerní „živý růženec“.
Kromě zvláštních sbírkových kont Charity ČR (sbírka pro Sýrii) či organizace Člověk v tísni (SOS Sýrie) nebo dárcovských SMS mohou zájemci přispět do vyhlášené kostelní sbírky dle harmonogramu jednotlivých farností. „V naší farnosti jsme pronásledovaným přispěli sbírkou z 26. října, kdy se vybralo několik tisíc korun,“ sdělil P. Miroslav Šimáček z Ústí nad Labem. „Nechceme však svými dary jen napravovat, co se pokazilo. Je potřeba mluvit o tom, že blízkovýchodní krize nevznikla sama od sebe a že zde ještě donedávna žili křesťané ve smíru se svými muslimskými sousedy. Světové mocnosti by měly postupovat zodpovědněji a přiznat spoluvinu na nastalé situaci,“ míní kněz.
V podobném duchu se v uplynulém týdnu vyslovili syrští katoličtí biskupové, když vyzvali západní země, aby do Sýrie přestaly dodávat zbraně. „Mezinárodní společenství musí vyvinout zásadní úsilí a přehodnotit své pozice. Islámský stát se neobjevil ze dne na den. Kdo stál u původu těchto teroristů? Kde se inspirují? Kdo je podporuje? A poté co si odpovíme, je nezbytné najít řešení, které by konečně dosáhlo ke kořenům tohoto konfliktu,“ upozorňuje apoštolský nuncius v Damašku arcibiskup Mario Zenari.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou