26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Betlém je pro poutníky bezpečný

13. 3. 2006

|
Tisk
|

Když našinec čte zprávy z Izraele, snadno nabude dojmu, že tam pro něj není příliš bezpečno. Pokud se ale přece jen podívá do míst, kde se narodil a žil Kristus, může být překvapen. Nejenom výjimečností těchto míst, ale i klidem, který zde panuje.

Vydání: 2006/11 Příprava na manželství, 13.3.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Přinášíme vám reportáž z návštěvy Ježíšova rodiště

Přestože média u nás často vyslovují obavu z vítězství radikálního hnutí Hamás v palestinských volbách, místní - včetně křesťanů - tyto obavy nesdílejí, tedy alespoň ti, se kterými jsme měli možnost hovořit. Tvrdí, že pro Palestinu, která je z velké části závislá na Izraeli, znamená volba Hamásu lepší životní podmínky. Lidé doufají, že získají samostatný stát. Komplikovaná je i otázka sebevražedných útočníků. Palestinci často takového člověka považují za mučedníka, který jde do nebe. Někdy však může být motivací i materiální zabezpečení jeho rodiny. Na otázku, zda nevidí v Hamásu hrozbu, odpovídá spolumajitel a manažer hotelu v Betlémě, arabský křesťan Basil Abú Aita: „Domníváme se, že Hamás vstoupí na politickou scénu a bude vyjednávat s ostatními politickými stranami. Tak může lépe kontrolovat další politické autority. Pokud jde o běžný život, doufáme, že pro nás bude stejně bezpečno v Betlémě i mimo jeho území. Doufáme, že se nám bude žít klidněji.“

Místní se shodují, že mezi muslimským a křesťanským obyvatelstvem zde neexistují sebemenší konflikty. Žijí vedle sebe, vzájemně si chodí na svatby či pohřby, když je třeba, jeden druhému vypomůže, jejich děti si spolu hrají... Potvrzuje nám to i muezín z místní mešity, který má sousedy křesťany a vztahy mezi nimi jsou velmi přátelské. Přesto dnes mnozí křesťané ve Svaté zemi žijí v nejistotě a v obavách o svou budoucnost. Důvody jsou především politické. Basil Abú Aita vysvětluje, že podmínky pro křesťany se začaly zhoršovat již za Osmanské říše (ta zanikla po 1. světové válce). Do té doby prý v Betlémě tvořili křesťané až 90 % populace, dnes jich stále ubývá. „I turistů sem jezdí mnohem méně než dříve. Přitom 60 % obyvatel Betléma žije z turismu. Kdyby nebylo poutníků, nemáme z čeho žít,“ líčí velmi vážným hlasem Basil Abú Aita. Přitom se dušuje, že poutníci jsou zde vždy srdečně vítáni a nemusí mít sebemenší důvod k obavám. „Mohu zaručit, že Betlém je pro turisty bezpečnější než třeba Jeruzalém nebo jakékoliv jiné místo. Jsme velmi rádi, když sem přijíždějí turisté a uděláme všechno pro to, aby sem mohli jezdit i nadále,“ říká Basil Abú Aita. I při večerní procházce po městě Betlémě pocítíte, že je zde skutečně klid. Občas potkáte pár mladých Arabů nebo děti, které už asi měly dávno spát a s nastavenou rukou žebrají od turistů peníze... Tu a tam narazíte na kočky, které se živí odpadky na ulicích. Žádný policista, žádné zbraně. „Izrael nás okupuje. Já sám jsem kvůli izraelským hlídkám Betlém neopustil už dva roky. Ale poutníci a turisté se nemají čeho bát. Pro ně je tu bezpečno,“ říká Basil Abú Aita a vypráví mi, jak mu izraelští vojáci při intifádě v roce 2000 rozbombardovali hotel. Několik let ho obnovoval a několik let sem nepřišli žádní turisté. Přišel prý o pět milionů dolarů... Podobné případy ovšem najdeme i na izraelské straně „barikády“. Každopádně vztahy v těchto oblastech jsou natolik komplikované, že jasného pohledu se dopracujete jen stěží. Stejně tak příměří se zatím jeví jako nedosažitelné.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou