26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ateistický Berlín dostal nový impulz

4. 1. 2012

|
Tisk
|

PAPEŽOVO POZVÁNÍ

Vydání: 2012/1 Václav Havel odešel tiše, jako když zhasne svíce..., 4.1.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Na přelomu let 2011 a 2012 se stala německá metropole po dobu pěti dní hostitelem 34. evropského setkání mladých lidí organizovaných ekumenickou komunitou v Taizé. „Poutě důvěry“ se účastnilo na 30 tisíc křesťanů z celé Evropy a nechyběli ani zástupci jiných kontinentů.

„Oranžově osvícená veleletržní hala, všudypřítomné svíce, vpředu na jedné straně kříž, na druhé socha Krista, rozjímavé zpěvy střídající modlitby překládáné do několika jazyků, krátké promluvy bratra Aloise, ticho – člověk přitom nemohl nepocítit mír v duši,“ svěřil se KT jeden z místních berlínských účastníků Ralf Gotsche. Podle něj bylo výborné, že většina mladých poutníků mohla tyto dny zdarma strávit v berlínských katolických a evangelických rodinách.

„Bydleli jsme spolu s dalšími třemi mládežníky v Postupimi u jednoho staršího pána, vdovce, bývalého evangelického pastora. Byl pohostinný a rád, že může toto setkání podpořit,“ vypráví Ludmila Kamínková, studentka z Prahy. Podle ní spočíval velký přínos celé akce jak v jejím mezinárodním rozměru, tak ve střídání velkých shromáždění s malými skupinkami. Tyto skupinky po osmi až deseti lidech se vytvářely podle bydliště v nejbližší farnosti, kde probíhalo dopolední zamýšlení a rozhovory nad biblickými texty.

„V naší skupině bylo několik Poláků, Holanďan, katolíci i evangelíci; mluvili jsme spolu všichni anglicky,“

dodává Kamínková. Odpoledne probíhaly na berlínském výstavišti volitelné workshopy (přednášky) nebo i výlety po Berlíně s průvodcem. Večer se pak všichni sešli ke společné modlitbě. „Ocenila jsem zejména to, že zde byl vyhrazen čas také na ztišení, i když je to nezvyklé a člověk si s tím zprvu neví rady,“ dodala pražská studentka.

Jedné z večerních modlitbeb se účastnil i nový berlínský arcibiskup Rainer Maria Woelki, který ocenil nadšení mladých a setkání přirovnal ke Světovým dnům mládeže v Madridu. Podle místopředsedy Bundestagu Wolfganga Thierse se zase celá akce díky svému mezinárodnímu charakteru do Berlína výborně hodila a dodala městu křesťanský rozměr, který se z převážně ateistického města vytrácí. Organizátory setkání potěšila zejména skutečnost, že do německé metropole přicestovalo mnoho mladých lidí z východní Evropy, zejména z Polska, Ukrajiny a Běloruska. Nad křesťanskou vírou se budou moci tito i další zájemci zamýšlet příští rok v Římě, kam je pozval Benedikt XVI., jak bylo v Berlíně oficiálně oznámeno.

Před 21 lety se tato „Pouť důvěry“ konala v Praze, jak připomněl ve svém prohlášení k úmrtí Václava Havla současný představený komunity v Taizé bratr Alois. Prezident Havel tehdy označil jeho předchůdce, bratra Rogera, a hnutí, které založil, za jeden z duchovních pilířů sjednocující se Evropy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou