26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Arcibiskup z Haiti oplakává mrtvé seminaristy

9. 2. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/7 Cizinci u nás, 9.2.2010

„Juda truchlí, jeho brány zchátraly a chmurně klesly k zemi. Z Jeruzaléma stoupá žalostný křik.“ Těmito slovy převzatými z proroka Jeremjáše popisuje arcibiskup Louis Kébreau, předseda haitské biskupské konference, současnou situaci církve na tomto ostrově v Karibském moři, který byl v lednu zdevastován masivním zemětřesením. S dojetím se arcibiskup ohlíží zejména za úmrtím více než 25 seminaristů.

„Nemohu zadržet slzy, když myslím na jejich pohřeb. Nemohli jsme jim poskytnout ani dřevěné rakve, byli pohřebni jen v plastových pytlích,“ svěřuje se arcibiskup. Navíc to prý nebyli všichni, těla některých se dosud nenalezla, a arcibiskup se obává, že se už ani nenajdou. „Cítím se v této situaci zcela bezmocný,“ přiznává. Zemětřesení zabilo 16 diecézních seminaristů v hlavním městě Port-au-Prince. Dalších 10 řeholních zemřelo, když trosky budovy zničily jejich mikrobus. Většina neměla ani 25 let. Ničivou přírodní pohromu přežilo 200 studentů teologie, ale někteří jsou natolik zraněni, že budou muset podstoupit závažné operační zákroky, například amputaci nohy nebo ruky. Kromě toho se budova semináře zřítila a studenti nemají kde pobývat.

BUDEME JE POTŘEBOVAT

Mezinárodní charitativní organizace Církev v nouzi přispěla v minulých týdnech církvi na Haiti 170 tisíci dolary a v této částce je zahrnuta i podpora pro seminaristy. „Jsem za tuto podporu velmi vděčný. Pro obnovu země je nezbytné, aby tito seminaristé překonali svá traumata a dostali dobré teologické vzdělání,“ uvedl arcibiskup Kébreau. Když byl dotázán na své vlastní potřeby, odpověděl: „Nepotřebuji nic než to, aby mi Bůh dal nezbytnou sílu, abych mohl společně s dalšími biskupy znovu vybudovat zdejší církev.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou