16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Z Velkého Meziříčí pěšky do německých Cách

2. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/18 Křesťan a regionální politika, 2.5.2007, Autor: Václav Štaud

Vstříc dalekému cíli vykročilo ve středu 25. dubna z Velkého Meziříčí několik mužů. Rozkvetlou jarní Vysočinou míří nejdříve do Prahy a pak až do německých Cách. Letos se koná v tomto starobylém městě opět po sedmi letech setkání ctitelů Panny Marie z celé Evropy. Tak to zde při své korunovaci roku 1349 ostatně nařídil sám císař Karel IV.

Poutníci přišli do Cách, německy Aachen, poprvé po 231 letech. Tradici, kterou zákazem přerušil Josef II., nyní obnovil velkomeziříčský děkan P. Jan Peňáz. Brněnský kanovník P. Václav Slouk na závěr bohoslužby poutníkům požehnal. Spolu se znojemským děkanem P. Jindřichem Bartošem a množstvím farníků doprovodil poutníky daleko za hranice města.
První den končil v Lukách nad Jihlavou, dalšími nočními útočišti byly Želiv, Zruč, Sázava a pražské Jižní Město. První máj uvítají na Hradčanech, kde jim po mši svaté na cestu požehná kardinál Miloslav Vlk.
Z Velkého Meziříčí vyšlo pět poutníků, další se budou připojovat cestou. Ne všichni ale dojdou až do tisíc kilometrů vzdálených Cách. Cesta potrvá do konce května a například Michal Seknička s lítostí uvedl, že tolik dovolené prostě nemá.
Před místem pouti se pěší poutníci setkají s českými věřícími z několika autobusů, aby téměř dvousetčlenná národní výprava nakonec dorazila společně.
P. Jan Peňáz, který v roce milénia došel až do Říma a každoročně organizuje poutní výpravy na Velehrad a další místa, si pochvaluje: „Všude máme připraveno přátelské uvítání a pohostinství. Převážně budeme spát na farách, ale ani v německých soukromých ubytovacích zařízeních jsem se nesetkal s nevlídným přístupem. Všude se na nás těší, a to je další důvod, aby byl náš pochod radostný,“ říká velkomeziříčský děkan a dodává: „V našem pěším týmu budou zastoupeny nejen Čechy, Morava a Slezsko, ale i Slovensko. Vycházíme se závažným poselstvím: Na poděkování za svobodu a za to, že už padly hranice mezi evropskými zeměmi. Na usmíření za všechny války a křivdy, ke kterým došlo dávno i nedávno na obou stranách. A s prosbou za obnovu křesťanských kořenů Evropy, protože nechceme, aby uschla.“
(Katolický týdeník je s poutníky ve spojení a o pouti bude dále informovat.)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou