26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Z Tony Blaira se prý stane katolík

29. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/22 Mafie na Sicílii, 29.5.2007

Britský tisk v minulých dnech přinesl „senzační zprávy“. Dosluhující premiér z Velké Británie Tony Blair se totiž prý po svém odchodu z funkce (27. června) hodlá stát katolíkem. Těsně před svým odchodem se navíc má sejít s papežem Benediktem XVI.

Ke katolické víře se hlásí i Blairova manželka a čtyři děti. Tyto informace uvedl pro britský tisk františkánský kněz P. Michael Seed, který po celých pět let sloužil v premiérově domě bohoslužby. „Každou neděli chodil na mši svatou, a to nejen tehdy, když byl se ženou a dětmi, ale i v zahraničí,“ nechal se slyšet P. Seed, známý jako „kněz celebrit“ – díky vysokému počtu populárních osobností, jež přivedl k víře. Blair, jenž patří oficiálně k anglikánské církvi, k tomuto kroku podle P. Seeda už dlouhou dobu hledal oficiální příležitost. Tiskový mluvčí Downing Street pouze stručně podotkl, že tuto historku slyší vyprávět pokaždé jinak. „Premiér zůstává členem anglikánské církve,“ dodal. Zda tak ale bude i v době, kdy už Blair premiérem nebude, se novináři nedozvěděli. Po dotazech tisku pak znejistěl i sám původce zprávy P. Michael Seed, když řekl, že neví, zda se Blair stane členem katolické církve také formálně. Potom by to znamenalo, že musí být nejprve přijat do katechumenátu a později jít k prvnímu svatému přijímání a biřmování. Blair už v minulosti eucharistii přijímal – a byl za to kritizován mj. emeritním westminsterským biskupem Basilem Humem. Premiér si však tehdy výtky nevzal k srdci a napsal biskupovi odpověď v tom smyslu, že Ježíš by si z toho asi těžkou hlavu nedělal. Jak poznamenávají agentury, i kdyby se Blair stal katolíkem, otázkou zůstává, zda změní svůj postoj k homosexualitě a adopci homosexuálními páry nebo k potratům. Právě pro ně totiž byl nejen zástupci katolické církve kritizován.
Podle zahraničních zdrojů připravila kš
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou