26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vzpomínka na zavražděného kněze

13. 9. 2005

|
Tisk
|

V neděli 11. září uplynul právě rok od brutální vraždy kněze a lékaře Ladislava Kubíčka. Na faře v severočeských Třebenicích ho tehdy napadla dvojice mladíků a brutálním způsobem připravila o život. Minulou neděli pak byla P. Kubíčkovi odhalena na budově fary pamětní deska a busta, jejímž autorem je litoměřický akademický sochař Libor Piskálek.

Vydání: 2005/38 55 let od vzniku PTP, 13.9.2005, Autor: Aleš Palán

Na zavražděného faráře vzpomínali obyvatelé Třebenic, příbuzní a známí nejen při pietním aktu, ale už dopoledne při poutní mši v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Emeritní litoměřický biskup Josef Koukl na slavnosti spojené s odhalením pomníku připomněl, že P. Kubíček nechával dveře své fary otevřené dlouho do noci. „Neustále byl k dispozici všem, kdo u něj hledali pomoc. Prošel komunistickými kriminály, nasazením u PTP a jako kněz byl velmi často překládán z místa na místo,“ uvedl biskup Koukl.

Třebenický starosta Václav Vobořil na slavnosti připomněl, že „pamětní deska oprší a přijdou nové události, ale odkaz patera Kubíčka zůstane“. Šíření jeho myšlenek má pomoci i nová vzpomínková kniha Až k prolití krve. Její autorka Marie Svatošová asi před dvěma stovkami přítomných označila za škodu, že P. Ladislavu Kubíčkovi nesedávalo tolik lidí v kostele. Podle jejích slov sloužíval kněz s hlubokým prožitkem mši pro tři nebo pět věřících, nezřídka býval v kostele úplně sám. Potom s úsměvem připomněla, že pater Kubíček je při slavnosti v Třebenicích přítomen i viditelně. Podle ní byl totiž déšť, který akci provázel, „Ladislavovým vztyčeným prstem, protože s odhalením pamětní desky by ve své skromnosti nikdy nesouhlasil“. Jak prohlásil arcibiskup Karel Otčenášek, pamětní deska přesto má svůj význam. „Kamenem se dá rozbít hlava, ale dá se na něj napsat i jméno trvalého významu. A takové jméno na Ladislavově desce napsáno je,“ doplnil arcibiskup.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou