26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vyvázat smrt z lékařského područí

22. 2. 2005

|
Tisk
|

Paliativní péče má za úkol pomáhat nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám. Ačkoliv se lidem, kteří se této problematice věnují, podařilo během posledních deseti let mnohé zlepšit, stále se většině umírajících v naší zemi nedostává kvalitní péče. Závěr života mnoha z nich zbytečně doprovází nemocniční osamělost, bolesti, ztráta důstojnosti a další utrpení, kterému lze předejít. Do jaké míry se to v České republice daří uskutečňovat, bylo i jedním z témat semináře, který 15. února v Senátu uspořádalo občanské sdružení Cesta domů.

Žijeme, ale také umíráme déle, a tudíž bude paliativní péči potřebovat stále více lidí. Svědčí o tom i zkušenosti ze Spojených států. V roce 1980 tam této péče využilo 15 000 lidí, v roce 2000 už 700 000, a v roce 2003 dokonce 950 000 nemocných – tedy celá třetina všech, kteří v tom roce zemřeli. Přitom 95 % nemocných skonalo doma nebo v zařízeních paliativní péče - nikoli v nemocnicích,“ vysvětlil Štěpán Špinka, ředitel občanského sdružení Cesta domů, které usiluje o zlepšení péče o nevyléčitelně nemocné, umírající a jejich rodiny.

NEMOCNÝ SE SVÝMI NEJBLIŽŠÍMI

Vydání: 2005/9 Osamělost ve společenství, 22.2.2005, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Tři čtvrtiny umírajících v Česku potřebují paliativní péči

V Česku zemře ročně asi sto tisíc lidí, z nichž téměř tři čtvrtiny potřebují paliativní péči. Dostupná je však jen malé části pacientů. Své služby u nás nabízí osm hospiců. Lidé, kteří se nevyléčitelně nemocným umírajícím lidem věnují, se přitom potýkají s mnoha nevyřešenými problémy. Podle účastníků semináře je důležité zařadit kvalitní paliativní péči do systému poskytování zdravotní a sociální péče a nabídnout ji co nejširšímu okruhu lidí. Bez tlaku pacientů a jejich rodin se však podle jejich názoru systém zdravotnictví zřejmě více zlidštit nepodaří. „Smrt by měla být alespoň částečně vyvázaná z čistě lékařského přístupu. Například infarkt samozřejmě musí řešit akutní medicína, ale jsou stavy, kdy se již všechny možnosti medicíny vyčerpaly a nedá se nic dělat,“ vysvětlila lékařka Marie Goldmannová. V té chvíli by podle ní měli zdravotníci poodstoupit a k nemocnému pustit jeho nejbližší, kteří jinak zůstanou stát někde za dveřmi.

K výraznému zpomalení prosazování paliativní péče ovšem dojde, pokud se v této oblasti nepodaří zdokonalit legislativu a nebude-li vyřešené financování ze strany zdravotních pojišťoven. Podle účastníků semináře by měla vzniknout organizace zastřešující poskytovatele tohoto druhu péče, která by zaručovala, že konkrétní zařízení poskytuje kvalitní služby. Začínají prý totiž vznikat drahé penziony pro seniory, které provozovatelé nazývají hospicem, ačkoli tam nemají ani lékaře - ten tam třeba jen dojíždí jednou týdně.

Od dubna letošního roku též zahájí provoz informační a diskusní internetový portál o umírání www.umirani.cz. Jeho součástí má být také poradna.


Když se možnosti medicíny vyčerpají, měli by zdravotníci poodstoupit a k nemocnému pustit jeho nejbližší.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou