26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vytváříme i vlastní duchovní pořady

3. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/40 Cizinci v české církvi, 3.10.2006, Autor: Jan Paulas

Šest hodin politických komentářů, analýz, diskusí, ale i pořadů zaměřených na kulturu, historické události, náboženský život, ekologii či rozhovory se zajímavými lidmi. To všechno můžete najít na rozhlasových vlnách stanice ČRo 6, která vysílá denně od 18 do 24 hodin na středních vlnách (na třech frekvencích: 639 kHz, 954 kHz, 1332 kHz). Více se o této stanici dočtete v rozhovoru s jejím ředitelem Peterem Duhanem.

Od září má prý ČRo 6 nové vysílací schéma a v jeho programu jsou výrazněji zastoupeny i duchovní pořady. Mění se nějak podstatněji tvář této stanice, tedy to, co chcete vysílat a koho chcete oslovovat?

Dovolte malé upřesnění. Od 1. září jsme v ČRo 6 jenom upravili vysílací schéma a připravili jsme dva nové pořady: Hovory o Evropě, Člověk a demokracie. Dále jsme změnili název pořadu Člověk a Kultura na Kritický klub Jana Rejžka. Skupině pořadů, jež vysíláme celý týden od 19.30 do 20 hodin, jsme dali jednotící titul Hovory… (o médiích, o hledání, v souvislostech, s posluchači atd. ) a vytvořili jsme pro ně společnou, dynamičtější, modernější znělku. Další zásahy do vysílacího schématu připravujeme od ledna příštího roku. „Tvář“ naší stanice (její profil) však zůstane nezměněn. Smyslem změn je posílit charakter naší stanice jako stanice politické a analytické publicistiky. Pořady s duchovní tematikou vysíláme už několik let. Zmíním především cyklus Kořeny (reflexe abrahámovských náboženství pohledem současníků). Troufám si tvrdit, že je neohraničený časem a nevyčerpatelný stejně jako je nevyčerpatelná Bible, v níž tento cyklus hledá svou inspiraci. Závěr vysílání na ČRo 6 patří již tradičně duchovním promluvám Slovo na příští den, které jsou vysílány denně ve 23.50 hodin. Připravují je pro nás duchovní napříč církvemi v ČR - jedním z nich je i bývalý šéfredaktor vašich novin P. Milan Badal. S ním také od nového roku 2007 plánujeme další rozšíření spolupráce.

Pod „vaše křídla“ přešla celá Redakce náboženského života. Co je důvodem tohoto přesunu? A nakolik ovlivní podobu pořadů, které redakce doposud vysílala?
Jak plyne z mé předchozí odpovědi, naše stanice vytváří své vlastní pořady s duchovní, náboženskou tematikou. Myslím, že je proto logické a pro redaktory Redakce náboženského života (jako nadrozhlasové, nadstaniční struktury) zcela přirozeně potřebné, aby byli zařazeni do náležitě tvořivé a také patřičně intelektuálně náročné redakční atmosféry. Zvýší se tím tvořivá potence obou - ještě donedávna od sebe vzdálených - redakčních kolektivů, redaktorů „šestky“ a redaktorů Redakce náboženského života. Spojení bude prospěšné a myslím, že i z dlouhodobého hlediska mimořádně perspektivní pro celý Český rozhlas.

Český rozhlas 6 ale nemá takové pokrytí jako například Radiožurnál. Nehrozí tedy, že pořady Redakce náboženského života nebude moci slyšet tolik lidí jako dřív?
Ne, nehrozí. Redakce náboženského života bude i nadále dodávat své pořady do vysílání Radiožurnálu, ČRo 2 a Vltavy, tak jako před spojením s ČRo 6. Nic se nezmění. Jde přece o službu veřejnosti.

Který z vašich pořadů má nejvyšší poslechovost?
Nechci křivdit jiným pořadům, ale v popředí zájmu posluchačů je dlouhodobě pořad Názory a argumenty následovaný pořadem Studio Stop. Oba pořady patří do kategorie aktuální publicistiky a jsou v českých elektronických médiích svým pojetím a koncepcí jedinečným produktem. Z řady analytické publicistiky musím zmínit pozorně a s velikým zájmem sledované Hovory v souvislostech, pořady cyklu Dokument, řadu Lidé Pera. Z pořadů, jež mají osvětový, vzdělávací charakter, si vysokou poslechovost dlouhodobě udržuje již zmiňovaný cyklus Kořeny. Vysoké procento posluchačů, kteří chtějí diskutovat na závažná společenská, vnitropolitická, kulturní a zahraničněpolitická témata, telefonuje do kontaktních, živých pořadů Hovory s posluchači a Kritický klub Jana Rejžka.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou