26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výstava o krutostech komunismu

4. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/49 Mediální hvězdy církve, 4.12.2006, Autor: red

Dveře vězeňské cely z Uherského Hradiště, kresby sochaře Otmara Olivy vzniklé ve vězení či dokumenty z archivu katolického aktivisty Augustina Navrátila z Lutopacen jsou k vidění na výstavě Pocta těm, kteří vzdorovali, jež je otevřena v Kroměříži v Muzeu Kroměřížska do 31. prosince. „Výstavu tvoří 17 velkoplošných panelů, na kterých je dokumentována komunistická represe,“ říká ředitel muzea Jiří Stránský. Podle něj expozice poukazuje zejména na nesmírnou krutost komunistického systému, který po roce 1948 likvidoval ty, kteří se nehodlali smířit s totalitními praktikami tehdejší KSČ. „Její představitelé likvidovali celé skupiny obyvatelstva, rozhodovali o osudech vynikajících lidí různých profesí, o funkcionářích nekomunistických stran a spolků, o představitelích církví, inteligence, zemědělců i dělníků,“ říká Jiří Stránský. Z osobností je zde připomenut například želivský opat Vít Tajovský, Josef Zvěřina, Růžena Vacková, Josef Palivec, Jan Zahradníček, Milada Horáková či Zdeněk Rotrekl. Výstava, kterou sestavilo ústředí Konfederace politických vězňů, se soustřeďuje hlavně na dokumentaci zločinů 50. let. „Vše je zde dokumentováno rozsudky, dopisy a dalšími věcmi. Výstavu jsme doplnili kresbami akademického sochaře Otmara Olivy z vězení a dokumenty z archivu Augustina Navrátila – jeho samizdaty, petice, včetně jeho podomácku vyrobeného cyklostylu,“ uzavírá Jiří Stránský.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou