16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výroční pouť ke sv. Vavřinci

8. 8. 2019

|
Tisk
|

Svatovavřinecké putování na Veselou horu u Domažlic se letos koná 80 let od památné pouti roku 1939. Kázáním tehdejšího vyšehradského kanovníka Mons. Bohumila Staška o svobodě se stala spontánní manifestací českého národa proti nacistické okupační moci.

Vydání: 2019/32 Papež píše kněžím list k povzbuzení, 8.8.2019, Autor: Jiří Macháně


Na pouť v sobotu 10. srpna od desíti hodin zve hlavní celebrant poutní mše svaté, kardinál Dominik Duka. „Závěrečná slova přísahy věrnosti vlasti stála kazatele Mons. Staška pobyt v koncentračním táboře.  Státní tajemník Úřadu říšského protektora, později státní ministr pro Protektorát Čechy a Morava Karl Hermann Frank se nechal slyšet, že dokud bude živ, nevyjde Bohumil Stašek pro svá slova za brány koncentráku. Z koncentračního tábora nakonec vyšehradský probošt vychází právě v době, kdy je Frank na své cestě na popraviště,“ připomněl kardinál Duka na svém blogu.
Postava svatého Vavřince byla podle něj v období začínající nacistické okupace více než symbolická. „Podle legendy svatý Vavřinec při pohledu na spoutané bezbranné a chudé říká římskému prefektovi: ‚To je bohatství církve.‘ To může být i pro nás připomínkou, kde je skutečné bohatství této země, jaká by měla být její politická poloha a její priority,“ zdůraznil kardinál Duka a uzavřel: „Poutní slavnosti jsou demonstrací lidské důstojnosti, svobody a přátelství mezi Bohem a lidmi, ale i mezi lidmi navzájem. A v tomto smyslu se také lišíme od těch, kteří by lidstvo chtěli podřídit ať už domnělé, či skutečné autoritě totalitní moci.“
Poutní bohoslužba bude živě přenášená ČT2. Kazatelem bude plzeňský biskup Tomáš Holub.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou