16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výjimečné tresty za vraždu P. Kubíčka

6. 4. 2005

|
Tisk
|

Výjimečné tresty za vraždu třebenického faráře P. Ladislava Kubíčka uložil minulý čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem. Šestadvacetiletý Rudolf Šamko by měl strávit za mřížemi 17 let a jeho patnáctiletý komplic 8,5 roku. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Vydání: 2005/15 Úmrtí papeže Jana Pavla II., 6.4.2005, Autor: Jiří Macháně

Soud dospěl k názoru, že iniciátorem loupežné vraždy byl patnáctiletý mladík, který na faru docházel, takže věděl, kde má farář ukryté peníze. Podle zákona nesmí veřejnost znát totožnost mladistvého pachatele. Právě kvůli jeho věku bylo hlavní líčení uzavřené.

Podle soudu vnikla dvojice loni časně ráno 11. září do třebenické fary s úmyslem ukrást peníze. Při krádeži ji ale přistihl osmasedmdesátiletý farář Kubíček, kterého tito dva muži usmrtili a založili požár, aby zahladili stopy. Soud kvalifikoval jejich počínání jako loupežnou vraždu a porušování domovní svobody. Přihlédl také k řadě přitěžujících okolností: pachatelé jednali ze zvlášť zavrženíhodné

pohnutky, zavraždili brutálním způsobem starého člověka a spáchali více trestných činů. Soud nepřihlédl k tomu, že mladík byl pod vlivem drog a alkoholu. Na faru si prý šel jako obvykle pro peníze, které farář jemu a jeho vrstevníkům dával. Myslel si prý, že je devět hodin dopoledne. Svědci potvrdili, že farář skutečně dával třebenické omladině drobné částky. „Šlo to výpalné - aby mladíci nechali faru na pokoji,“ uvedla při hlavním líčení jedna svědkyně.

Předsedkyně senátu uvedla, že oba muži při činu postupovali promyšleně. Mladík například vytrhl kabel telefonní linky, aby nebylo možné zavolat policii. Na věci sahal rukama obalenýma látkovou bundou, aby nezanechal stopy. Dvojici se též podařilo otevřít trezor, který byl zamčen třemi různými klíči. Z něj si odnesli 40 000 korun, 620 eur a šest dolarů, které farář shromáždil na opravu nedalekého čížkovického kostela. Tvrzení některých svědků, že na faře byla ještě další osoba, která měla být zároveň iniciátorem loupežného přepadení, soud odmítl. To se ale nelíbilo rodičům mladíka, kteří začali v jednací síni hlasitě protestovat. (Na pokyn soudkyně pak jednací síň opustili.) 

Při výměře trestu Šamkovi soud podle předsedkyně senátu přihlédl velkou měrou k tomu, že se přiznal a že jeho výpověď přispěla k objasnění hrůzného činu. Svého jednání prý litoval, ale znalci upozornili, že to byla jen formální lítost. Podle jejich posudku je Šamkova náprava velmi ztížena, ale není vyloučena. Polehčující okolností u jeho komplice - patnáctiletého mladíka - byl podle soudu pouze jeho nízký věk. Vývoj jeho osobnosti ještě není ukončen, a tak má podle znalců naději na nápravu. Na mladíkově chování se prý negativně projevil vliv rodiny. Jak uvedla soudkyně, jeho rodina například věděla, že peníze, které přinesl domů, pocházejí z loupeže. Přesto si je vzala, a dokonce mu jich část nechala, aby si něco koupil, než půjde do vězení. Mladík bude umístěn do zvláštní věznice pro mladistvé, kde bude nejméně do svých 19 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou