26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vrah P. Kubíčka prosí o odpuštění

9. 9. 2014

|
Tisk
|

Také Česko má své 11. září. Před deseti lety byl v tento den na své faře brutálně zavražděn kněz a lékař P. Ladislav Kubíček.

Vydání: 2014/37 Vrah P. Kubíčka prosí o odpuštění, 9.9.2014, Autor: Aleš Palán

„Zavraždil jsem člověka, který překypoval láskou a vírou v Boha,“ ví dnes mladší z jeho vrahů Lukáš B. V dopise, v němž se obrací na čtenáře KT, žádá nyní o odpuštění.
„Lukáš pochopil, že Bůh je milosrdný ke každému, kdo upřímně lituje a chce se změnit. Začal se modlit a číst Bibli. Přečetl si Ladislavův životopis a uvědomil si, jak vzácnému člověku vzal život,“ dosvědčuje vězeňský kaplan P. Michael Martinek SDB, který vraha už půl roku duchovně doprovází. Lukáš chodí pravidelně na mši a připravuje se ke svátosti smíření. „Po deseti letech od oné osudné noci se rozhodl poprosit o odpuštění všechny, kdo Ladislava znali a měli ho rádi,“ říká P. Martinek.
O tom, že je Lukášova lítost upřímná, je přesvědčena i Marie Svatošová, která se s P. Ladislavem znala dlouhá desetiletí a po jeho smrti se zasloužila o propagaci Kubíčkovy osobnosti a myšlenek. „Desátý rok se za obrácení obou Ladislavových vrahů modlím. Se zahanbením se ale musím přiznat, že až tak velký zázrak jsem nečekala,“ připouští.
„Trest, který jsem dostal, se může někomu zdát přiměřený, ale já cítím, že žádný, jakkoliv drsný trest nemůže splatit, co jsem udělal. Ladislav Kubíček byl ve všech ohledech výjimečný člověk. Za své vyznání se celý život ‚rval‘ a já si jsem jistý, že jeho boj nebyl zbytečný,“ dělí se o své myšlenky Ladislavův vrah.
Odseděl si osm a půl roku, ale protože se mezitím ve vězení provinil proti zákonu ještě jednou, je opět v kriminále. Zpoza mříží bělušického vězení nám vzkazuje: „Dnes o sobě mohu říci, že jsem jiným člověkem.“
Celý dopis mladého vraha zveřejňujeme na straně 8 tohoto vydání KT. V rámci tématu se pak vracíme k celé výjimečné osobnosti P. Ladislava Kubíčka. Jedním z těch, kteří na něj nemohou zapomenout, je bezmála stoletý P. Jan Rob. Během normalizace měl tento salesián faru nedaleko Kubíčkova působiště. „Lidi si ho opravdu vážili, byl moudrý, uměl poradit, a to i v lékařských záležitostech. Šla o něm pověst, že je to svatý kněz,“ vzpomíná na svého přítele P. Rob. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou