26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Vracíme indické děti do škol'

14. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/42 Pontifikát Pia XII., 14.10.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Katolický týdeník průběžně zveřejňuje zprávy o perzekuci křesťanů v Indii. Tentokrát přinášíme informace o některých českých projektech na pomoc Indii organizovaných Charitou ČR, Tovaryšstvem Ježíšovým a Likvidací lepry. A zajímá nás také, jaký byl v Indii ohlas na výzvu KT k modlitbám za indické křesťany, která byla zveřejněna minulý týden.

„Ještě tentýž den, kdy jsem výzvu přeloženou do angličtiny odeslala do Indie, jsem dostala téměř desítku odpovědí, v nichž nám naši indičtí partneři psali, jak je tato česká modlitební iniciativa povzbudila,“ sděluje Jarmila Lomozová z Charity ČR, která zde má styky s Indií na starosti. Podle ní i v následujících dnech přicházely další e-mailové zprávy tohoto druhu. „Dostala jsem také dopisy o tom, že mnozí hinduisté se zastávají křesťanů, organizují pokojná shromáždění na jejich podporu a v některých případech je i sami chrání.“ Tamní křesťané podle Lomozové chtějí, aby lidé v Česku věděli, že ne všichni hinduisté jsou proti nim. Například v městečku Moodbitri ve státu Karnátaka řada hinduistů chodí hlídat konvent řádu Mount Rosary, s nímž Charita také spolupracuje. Tito lidé prý vidí, jak je činnost řádu užitečná, a sami se zasazují za to, aby mohl dát rozvíjet svou činnost.

PŮJČKA NA KRÁVU
„Vytahujeme děti z továren a vracíme je do škol,“ vysvětluje dále Jarmila Lomozová hlavní zaměření Charity ČR v Indii, kde je dosud značně rozšířena dětská práce. To se děje zčásti skrze Adopci na dálku, zčásti z podpory skupinových projektů. Charita tuto svou činnost v terénu koná prostřednictvím indických katolických řádů, kongregací a dalších organizací, které mají podporu a doporučení místních biskupů. Tato společenství mají své sociální pracovníky, kteří jsou v denním styku s vybranými dětmi a organizují pro ně i různorodé mimoškolní aktivity. Charita také poskytuje vybraným rodičům (jde hlavně o matky) drobnou půjčku, aby zahájili nějakou aktivitu, která jim do budoucna zajistí příjem. „Například si pořídí krávu nebo vyrábějí mýdlo či jasmínové věnce,“ objasňuje Jarmila Lomozová.

INVESTICE DO BUDOuCNOSTI
Jiným způsobem pomáhá indickým křesťanům české Tovaryšstvo Ježíšovo, které zase podporuje interdiecézení seminář Morning Star u Kalkaty, zvláště vybudování jeho nové knihovny. „V semináři je nyní asi 200 studentů, žijí nepředstavitelně skromně, nedostává se jim však učebnic a bohosloveckých knih,“ vysvětluje P. František Kuběna SJ, který je v rámci svého řádu odpovědný za misie. „Tito mládenci budou v budoucnu utvářet život Indie, a proto je třeba je podpořit – zvláště když sami misionáře nemáme,“ dodává Kuběna. Kromě toho čeští jezuité přispívají i na stavbu nového kostela v rybářské farnosti Pallam na jižním pobřeží Indie (ten původní byl zničen tsunami) a na další menší projekty.
Občanské sdružení Likvidace lepry pod vedením Jiřího Holého zase buduje v Indii už druhou česko-indickou nemocnici sv. Josefa, která má sloužit zejména léčbě lepry a TBC. Základní kámen této nové nemocnice posvětil letos kalkatský arcibiskup Lucas Sirkar a slavnosti se účastnil i český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. V prvním česko-indickém nemocničním komplexu v Bhilaipahari se jen v loňském roce léčilo zdarma takřka pět a půl tisíce pacientů.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou