16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Volby 2010 přinesly politické zemětřesení

1. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/23 Svobodné volby, 1.6.2010

Vyhrocená volební kampaň, která předcházela volbám do Poslanecké sněmovny, dávala tušit, že volební výsledky mohou přinést řadu překvapení. Realita ale předčila všechna očekávání. Zvítězila sice sociální demokracie, ale s mnohem horším výsledkem, než čekala, a její předseda Jiří Paroubek tudíž namísto zisku premiérského křesla rezignoval. Kromě něho složili své funkce další tři straničtí lídři – mezi nimi i Cyril Svoboda, který tak vzal na svá bedra historický neúspěch KDU-ČSL. Lidovci se totiž poprvé od vzniku samostatného Československa v roce 1918 nedostali do dolní komory parlamentu.

Neúspěch dvou vládních stran – lidovců a Strany zelených – překvapil i českého primase, arcibiskupa Dominika Duku, který na volební výsledky reagoval už několik hodin po uzavření volebních místností. Předsedové obou stran ihned po oznámení výsledků rezignovali. Podle teď už bývalého předsedy lidovců Cyrila Svobody za neúspěch strany může především touha lidí po novosti. KDU-ČSL získala celkem 4,39 procenta všech platných hlasů, a tak jí ke vstupu do Poslanecké sněmovny chybělo něco přes půl procenta. „Měli jsme těžkou výchozí pozici. Naší velkou nevýhodou bylo, že lidé nás vnímali jako stranu establishmentu. Nepomohly nám ani předvolební průzkumy, které ukazovaly, že se do sněmovny nedostaneme. To mnoho voličů odradilo,“ zamýšlel se nad příčinami prohry těsně po volbách Cyril Svoboda. Na tiskové konferenci vyzdvihl nasazení volebního týmu strany a oznámil, že odchází a že na příštím sjezdu už nebude kandidovat na předsedu. „Je to sice prohra těsná, ale prohra to je,“ dodal Svoboda. Při postupném zveřejňování volebních výsledků to totiž ze začátku vypadalo, že lidovci onu „magickou“ pětiprocentní hranici překonají. S přibývajícími hodinami se jim ale tato meta po desetinkách procenta vzdalovala. I přes neúspěch strany ve volbách expředseda zdůraznil, že lidová strana nekončí. „Stále máme své zástupce v Senátu či v zastupitelstvech měst a obcí,“ připomněl Svoboda. Strana se ovšem podle něj musí proměnit a musí přitom jít o proměnu řízenou. Jeho vystoupení na tiskové konferenci odměnili novináři potleskem. Lanškrounský farář P. Zbigniew Czendlik zároveň v komentáři k volbám zdůraznil, že odchodem lidovců ze sněmovny odtud křesťané přece jen nemizí. „Křesťané v politice zůstanou, jsou totiž i v jiných stranách. Jenom už nebudou tolik organizovaní,“ podotkl P. Czendlik.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou