26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vietnamští katolíci hledali o Vánocích svůj domov

30. 12. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2010/1 Bedřich Fučík, 30.12.2009

Již počtvrté se u příležitosti Vánoc a Nového roku sešla vietnamská katolická komunita žijící v ČR. Letošního třídenního setkání v pražském Top hotelu se zúčastnilo několik stovek vietnamských věřících. V závěrečný den, na druhý svátek vánoční, zde sloužil mši svatou arcibiskup Jan Graubner.

Setkání vietnamské komunity na Štědrý den a Boží hod vánoční není nic výjimečného: vietnamské Vánoce se slaví nejdříve v rámci farností a až následně v rodinách. „Jsme tu daleko od domova, a tak se ho snažíme najít tady, mezi sebou,“ prozradil spoluorganizátor setkání Jiří Pham Thanh Phong. Vietnamští katolíci si na setkání rozdali dárky, debatovali o problémech života v České republice a slavili několik zpívaných mší. „Setkání s vietnamskou komunitou bylo pro mě velkým obdarováním. Je vidět, že pastorační práce v této komunitě už pokročila, a věřím, že časem budou obohacením života církve u nás a v mnohém i povzbuzením pro nás Čechy,“ popsal KT své dojmy arcibiskup Jan Graubner. V bezmála devadesátimilionovém Vietnamu žije téměř deset procent katolíků, obdobný poměr se dá předpokládat i u Vietnamců žijících u nás. Jejich katolická komunita v ČR má však zaregistrovanou jen necelou tisícovku členů. „Hledáme naše další bratry a sestry. Žijí po celé republice, ale nevědí o nás,“ říká P. Francis Dan Phuoc Hoa, kaplan vietnamské komunity v Česku. Svou činnost, která kromě vánočních setkání zahrnuje například letní tábory pro mládež, se vietnamští katolíci snaží prezentovat ve zdejším vietnamském tisku, ve velkoobchodech v Praze či Brně i v některých maloobchodech. Největší problém jejich komunity spočívá v tom, že na území ČR působí jen tři její kaplani – dva na Moravě a jeden v Čechách. Řada věřících tak nemá možnost zúčastnit se mší svatých ve svém rodném jazyce. Zejména pro ty, kteří češtinu dobře neovládají, se chystají vietnamští katolíci vydat dvojjazyčný mešní řád. Vietnamský moravský kaplan Jan Nguyen The Hung si pochvaluje vstřícnost a ochotu českých katolíků. Podotýká, že velkou pomocí by bylo, kdyby čeští kněží, k nimž chodí do kostela vietnamské rodiny nehovořící česky, poskytli těmto věřícím kontakt na vietnamskou katolickou komunitu. Pro lidi v Čechách stačí zavolat na číslo 731 002 032, na Moravě 773 139 388.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou