26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

VIDES - dobrovolnictví v mezinárodním měřítku

16. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/38 Naše víra v začarovaném kruhu, 16.9.2008, Autor: Aleš Palán

Vides je zkratka. Začáteční písmena tohoto slova v italštině znamenají dobrovolnictví, mezinárodní, žena, výchova a rozvojová pomoc. To samo o sobě předznamenává zaměření tohoto salesiánského dobrovolnického programu.

VIDES dnes působí v jedenácti zemích Evropy, pěti zemích Asie a dvanácti Ameriky. V Americe a Asii pracují dobrovolníci VIDES hlavně ve své zemi – pomáhají například v chudinských čtvrtích, Evropa se zaměřila na pomoc rozvojovým státům. I tady je ale základem činnosti práce ve své zemi: než dobrovolníci vyjedou do zahraničí, pomáhají nějakou dobu doma. „Chceme, aby měli praxi; během roku docházejí dobrovolníci třeba jednou týdně na dvě hodiny pomáhat do domova mládeže,“ říká delegátka VIDES v ČR sestra Zdislava Háchová. „Další možností je zúčastnit se dobrovolnického kurzu. To je v podstatě příměstský tábor (letos byl ve Stodu u Plzně), kde se věnujeme zdejší mládeži,“ doplňuje Z. Háchová. Salesiánky si tak dobrovolníky (většinou dívky) otipují, oni si zas ověří, zda mají skutečně zájem o dlouhodobý volontariát.

LESOTHO A LITVA
Hladké fungování v zahraniční salesiánské komunitě předznamenává mimo jiné měsíční přípravný pobyt v některé české salesiánské komunitě – tím musí každá dobrovolnice před odjezdem projít. Potom se může definitivně rozhodnout: je pro mě VIDES to pravé?
Některá děvčata se rozhodnou, že to zkusí a půjdou do misií. „Cílovou zemi si dobrovolnice vybrat nemohou, ale jazykovou oblast ano. Pošleme je tam, která komunita našich sester potřebuje v době odjezdu nejvíc pomoci,“ vysvětluje Zdislava Háchová. Jedna česká dobrovolnice je tak nyní v jihoafrickém Lesothu, druhá pojede do Litvy (Litva je přitom s ČR spojena v jednu vizitatorii).

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ
Česká delegátka zajišťuje fungování VIDES po organizační stránce, zaměřuje se na formaci dobrovolníků a kontakty s příslušnou sesterskou komunitu v zahraničí. České VIDES funguje jako občanské sdružení. Bylo založeno v roce 2005, v tom roce také odjela první dobrovolnice – tenkrát do Etiopie. VIDES je obecně zaměřeno na pomoc ženám a dětem, zajímá se o znevýhodněné. Dobrovolníci ale mohou být i kluci.

BÝT V KONTAKTU
„Když se dorovolník vrátí domů, je důležité, aby s námi zůstal v kontaktu; dobrovolníci se scházejí i sami mezi sebou. Zveme je také na různá setkání, kde mohou o své zkušenosti vyprávět. Ve světě poznali nejen chudobu, ale také velkou šíři vztahů – to může být pro posluchače v ČR inspirativní,“ zamýšlí se Zdislava Háchová. Někteří dobrovolníci si dokonce ušetří peníze a jednou se po čase na místo, kde působili, jedou podívat znovu.
„Pro VIDES je důležité dobrovolníka doprovázet, aby sám rostl. Nezaměřujeme se tolik na kvantitu, jako spíš na kvalitu,“ vysvětluje sestra Zdislava. „Člověk tak udělá zkušenost z nové země takříkajíc zevnitř,“ uzavírá česká salesiánka.



Dcery Panny Marie Pomocnice
Řeholní společnost salesiánek založil svatý Jan Bosco spolu se svatou Marií Dominikou Mazzarellovou v roce 1872 v Mornése, v malé obci v severní Itálii. Odtud se komunita rychle rozšířila po Itálii, Francii a celé Evropě. Nyní působí v devadesáti zemích světa skoro 15 tisíc sester.
Kongregace má od počátku výchovný a misijní ráz. Účastní se výchovy mladých podle preventivního systému, činný život spojuje s životem kontemplativním.
Počátky činnosti salesiánek Dona Boska v Československu lze datovat rokem 1980. Od té doby se dílo dále rozšiřuje. Od roku 1991 sestry zakládají nové komunity v Praze–Karlíně a Kobylisích, v Hradci Králové, Brně, Plzni a Ostravě. Působí ve školách rodinného charakteru, na biskupských gymnáziích, na vysoké škole v Českých Budějovicích a dalších místech. Vzhledem k tomu, že sestry často chodí do nevěřících rodin, mohou chodit v běžném civilním oblečení.
–red–
Provincie Kongregace Dcer Panny Marie Pomocnice Přemyšlenská 6, 182 00 Praha 8, tel.: 286 001 031, www.fma.cz


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou