16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velký zájem o hospicovou péči

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/20 Pýcha, 2.9.2004, Autor: Antonín Hošťálek

V Brně u alžbětinek už opět pomáhají nevyléčitelně nemocným
V Brně v konventu sester alžbětinek obnovil činnost Hospic svaté Alžběty. Provozuje jej Občanské sdružení Gabriela, které zahájilo činnost na sklonku roku 2002. Jméno Gabriela má připomínat herečku Gabrielu Wilhelmovou, která se věnovala dobročinnosti a sama neokázale podporovala původní hospic u alžbětinek. Zemřela po statečném boji a konec života prožila v hospicové péči.


Původní hospic existoval v prostorách konventu v letech 1998-2001, tehdy jako součást Masarykova onkologického ústavu (MOU). O toto oddělení byl velký zájem ze strany nemocných i jejich rodin. V září 2001 však tehdejší vedení MOU činnost hospice z finančních důvodů ukončilo. Jeho práci nyní obnovilo s pomocí ministerstva zdravotnictví několik příznivců a bývalých zaměstnanců hospice.

Od ledna 2004 zahájila činnost poradna a půjčovna zdravotních pomůcek. Ta slouží rodinám nevyléčitelně nemocných, které chtějí o svého nemocného pečovat doma. V březnu byl hospic registrován jako nestátní zdravotnické zařízení a v dubnu zahájil provoz lůžkový hospic. V současné době probíhá výběrové řízení na domácí hospicovou péči, jejíž činnost by měla navázat na činnost poradny.

PÉČE NEMÁ PODPORU
Rodiny, které by chtěly o své umírající pečovat doma, narážejí v Česku podle vedoucí lékařky hospice Violy Svobodové na řadu překážek a potřebují podporu: 'Schází síť efektivní domácí pečovatelské a ošetřovatelské péče, která by poskytla rodinám lidskou a odbornou podporu a pomoc,“ říká Svobodová. Hospic poskytuje péči nevyléčitelně nemocným z Brna a okolí a je o něj obrovský zájem. Platby za ošetřovací výkony poskytuje zatím jen Všeobecná zdravotní pojišťovna. Pacienti přispívají částkou 160 korun denně. Podrobnosti na osgabriela@seznam.cz, též na www.hospice.cz.

Na začátku května opět zahájil provoz hospic u sester alžbětinek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou