16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velké plány ve Slavkovicích

12. 6. 2018

|
Tisk
|

Po celý uplynulý víkend se ve Slavkovicích konal Národní kongres o Božím milosrdenství. Spojil tři výročí: 10 let od posvěcení poutního kostela, 80 let od smrti sv. Faustyny a 15 let od příchodu bratří pallotinů do Čech a na Moravu. Řeholníci zde také prozradili, že se chystají vybudovat pro Centrum Božího milosrdenství potřebné zázemí.

Vydání: 2018/24 Oděv kosmonautů pro papeže, 12.6.2018, Autor: Václav Štaud



Zahajovací mši na kongresu celebroval v pátek pomocný biskup olomoucký Antonín Basler, který mimo jiné zdůraznil: „Stejně jako to dělá Bůh, také člověk je povinen prokazovat druhým milosrdenství. Pán Ježíš je toho pro nás strhujícím příkladem.“
V sobotu mezi účastníky kongresu přijel pomocný biskup z Bratislavy Jozef Haľko, který sloužil děkovnou mši k jubileu zdejšího působení pallotinů. A navzdory dešti kongres uzavřela slavnostní nedělní bohoslužba, jejímž vrcholem bylo zasvěcení Božímu milosrdenství. Předsedal jí brněnský sídelní biskup Vojtěch Cikrle, který na závěr požehnal pozemek pro vybudování zázemí Centra Božího milosrdenství.
Vedle bohoslužeb byly ve Slavkovicích součástí kongresu i společné modlitby a chvály se skupinou Espe. Celkem sedm kongresových přednášek se pak uskutečnilo v Novém Městě na Moravě. Mimořádný ohlas mezi nimi zaznamenal zejména P. Pascal Poirier z francouzského poutního místa Ars, který se zabýval tajemstvími pastoračního úspěchu a odkazem sv. Jana Maria Vianneye. Současně se zamýšlel, jak být apoštolem Božího milosrdenství v dnešní době. A při příležitosti kongresu předal zástupcům centra ve Slavkovicích i vzácný dar – ostatky sv. Jana Vianneye.
Co poutníci ve Slavkovicích postrádají
O připravované stavbě zázemí pak před stovkami poutníků promluvil P. Jan David, pallotin a rektor Centra Božího milosrdenství. „Louku nad kostelem, kde se už nyní konají bohoslužby a modlitby, jsme nazvali Horou milosrdenství. Právě zde byl trvale vztyčen velký kříž, který se o sobotní kongresové noci poprvé rozsvítil. Bude zářit každou noc, aby i vzdáleným lidem zvěstoval přítomnost Boha a jeho lásky k nám. Postupně zde vybudujeme i pevný oltář, o jehož přesné podobě ale dosud nebylo rozhodnuto,“ prozrazuje P. David.
Na rozsáhlém pozemku postupně vyroste symbolická brána milosrdenství a také ambity jako úkryt před nepohodou. Co poutníci na tomto místě hodně postrádají, je důstojné sociální zázemí, nabídka ubytování a stravy alespoň pro padesátičlennou skupinu. Takový poutní dům by mohl nabízet i duchovní obnovy a cvičení. Součástí připravované stavby budou také prostory pro řeholní komunitu pallotinů.
„To všechno je zatím ve fázi vizualizací a úvah, co je v daném okamžiku správné a reálné. Naší snahou je, aby žádná z nových staveb neublížila líbezné tváři Vysočiny. Naopak, všechny musí s přírodou Novoměstska co nejlépe splynout. Věříme, že toto místo si pro růst úcty k Božímu milosrdenství vybral sám Pán. A bude-li chtít, dílo se podaří,“ zdůraznil P. Jan David.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou