26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velehrad si připomněl slovanské věrozvěsty

14. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/29 110 let od narození kardinála Tomáška, 14.7.2009, Autor: Jiří Prinz

Slavnostní bohoslužbou pod širým nebem vyvrcholily 5. července na Velehradě letošní oslavy svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Přibližně 19 tisíc diváků se už o den dříve sešlo před velehradskou bazilikou na tradičním dobročinném Koncertu lidí dobré vůle.

Mnohatisícový dav zaplavil první červencovou neděli ulice Velehradu. Kdo chtěl slavnostní bohoslužbu dobře vidět, musel si pospíšit, aby sehnal dobré místo; v opačném případě byl odkázán na velkoplošnou obrazovku. Národní poutě k uctění památky svatých Cyrila a Metoděje se letos zúčastnilo na 25 tisíc poutníků a nechyběly mezi nimi ani významné osobnosti veřejného života v čele s první dámou Lívií Klausovou. Mši svaté předsedal emeritní prefekt Kongregace pro evangelizaci národů kardinál Jozef Tomko, který ve své homilii mimo jiné připomněl roli, jakou sehrály cyrilometodějské slavnosti v době komunistické totality, kdy se na Velehrad například v roce 1985 sjelo neuvěřitelných 200 tisíc lidí. „Když se v roce 1985 na tomto místě konala za přítomnosti papežského legáta, kardinála Casaroliho, oslava 1100. výročí smrti svatého Metoděje, kterou komunistická vláda chtěla zmanipulovat na oslavu míru, tak právě tady se ozval smělý protest věřících poutníků, který byl předzvěstí pádu totalitního režimu,“ prohlásil kardinál, jehož celou homilii lze najít na webových stránkách http://tisk.cirkev.cz. Bohatý program letošních oslav probíhal již od soboty. Vrcholem sportovní části sobotního programu byl turnaj ve stolním tenise, který se uskutečnil při příležitosti 60. výročí Katolického týdeníku a 100 let Orla. Kulturním vrcholem sobotního programu pak byl dobročinný koncert, který se letos na Velehradě uskutečnil už po desáté. Ani letos nebyla nouze o zajímavé hosty. Vedle známé skupiny Hradišťan či dětského souboru Kantiléna vystoupil letos na Velehradě například i polský soubor NEWLIFE´m. Na závěr koncertu mohli jeho moderátoři P. Prokop Siostrzonek s Lucií Výbornou oznámit, že letos bylo na charitativní účely vybráno 1 300 000 korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou