26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velehrad patřil studentům

11. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/19 Syn českých exulantů přísahal věrnost papeži, 11.5.2012, Autor: Jiří Gračka

Na pět set vysokoškoláků využilo volných dnů rozšířených o státní svátek ke vzájemnému setkání na „Studentském Velehradě“. Akce, která se koná jednou za dva roky, nabídla mladým lidem nejen možnost zúčastnit se přednášek známých osobností, ale také volnočasový program, bohoslužby a dokonce i fyzickou práci.

V jinak poklidné obci je v pátek odpoledne rušno: autobusy, auty, na kolech i pěšky se sem dopravují stovky mladých lidí. Plné ruce práce tak mají i dvě dívky u registračního stolu. „Kamarádka tady pracuje jako dobrovolnice v ubytovacím týmu, proto jsem se nabídla, že bych taky s něčím pomohla,“ svěřuje se Ludmila Zvěřinová z Boskovic. Setkání je podle ní výborným povzbuzením pro studentský život.

Pětidenní program se nese v duchu tématu, kterým se letos stala služba. „Celková nálada ve společnosti totiž dnes službě a oběti nepřeje,“ říká tisková mluvčí setkání Evelyna Kulíšková. Službě jsou věnovány nejen přednášky, ale také doprovodné akce – jejich účastníci se například naučí pomáhat zdravotně postiženým nebo sepsat žádost 
o grant.

ZLEPŠILI I OKOLÍ VELEHRADU

„Zároveň jsme ovšem chtěli, aby si studenti uvědomili, že nejde jen o veliké ideály, ale že smysl mají i malé skutky,“ vysvětluje dále Kulíšková a dodává: „V nabídce prospěšných činností je proto třeba údržba poutní cesty a baziliky nebo malování budovy gymnázia.“ Studentské setkání tak podle tiskové mluvčí zároveň pomůže zlepšit prostředí na Velehradě a v blízkém okolí.

Ani vyhlídka na fyzickou práci ovšem účastníky neděsí a je pro ně zpestřením programu. „Na vysoké škole začíná doba příprav na zkoušky, a tak doufám, že si tady od učení odpočinu,“ říká Marie Ulrichová z Horní Lhoty na Valašsku, která na setkání přijela vůbec poprvé. „Také se tu snad potkám s přáteli, které jsem už dlouho neviděla,“ dodá-
vá.

Jí i všem dalším účastníkům nabízí Velehrad po celých pět dní nabitý program. Jeho páteř tvoří přednášky hostů, mezi nimiž nechybí například Mons. Tomáš Halík, filozof Jan Sokol, zakladatelka hospicového hnutí v ČR Marie Svatošová či politik Pavel Bělobrádek. Prostor k modlitbě nabízejí zase mše svaté či adorace a své místo zde mají i koncerty a sportovní aktivity.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou