16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve vánoční době na Josefa Ladu

31. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2009/1 Věžní hodiny, 31.12.2008, Autor: Zita Chalupová

Důvěrně známé obrázky Josefa Lady i ty, které zná málokdo, jsou až do 25. ledna k vidění v olomouckém Muzeu moderního umění. Vystaveno je bezmála dvě stě obrazů a kreseb tohoto známého českého malíře a ilustrátora.

Expozice s prostým názvem Josef Lada (1887–1957) představuje jak populární ladovské postavičky a idylické scenérie, tak méně známé i neznámé polohy tohoto tvůrce. „Známe jej z dětských knih a také z ilustrací Haškova Švejka, kreslených filmů, kalendářů, plakátů a pohlednic, ale známe jej zprostředkovaně, nikoliv z originálů, nýbrž z reprodukcí, a tak – ačkoliv Ladovo dílo patří k nejznámějším a nejoblíbenějším – máme jen zřídka možnost vidět jeho pravou podobu,“ řekl autor koncepce výstavy Lev Pavluch. Jak dodal, snaha představit Ladovu tvorbu v bohatém, reprezentativním vzorku se odrazila ve výběru vystavených obrazů a kreseb. „Chceme jej prezentovat především jako malíře a také jako originálního tvůrce, který ke svému nezaměnitelnému a modernímu rukopisu přišel po mnoha letech, cestou složitou a plnou nástrah, jež číhaly na osmnáctiletého kreslíře Vilímkových Humoristických listů. Kromě děl klasických a typických budou v rámci tematických okruhů prezentována i díla, která nebyla vystavena již padesát let, a také několik prací, které ještě nebyly vystaveny vůbec,“ vysvětlil Pavluch.
Expozice Ladu představí jako tradicionalistu a novátora v jedné osobě, umělce známého téměř všem, zároveň však jako člověka lpícího na hodnotách rodinného života. Velký prostor je proto věnován Ladovi jako autorovi veselých kreseb a ilustrátorovi mnoha knížek pro děti. „Často tvořil jen pro děti a viděl v nich nejlepší kritiky a znalce svého díla,“ připomněl kurátor výstavy Jiří Olič a doplnil, že se jedná o vůbec první Ladovu výstavu v Olomouci, na niž exponáty zapůjčilo více než dvacet institucí a soukromých sběratelů.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou