26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve Slavoníně vznikaly obrazy pod širým nebem

2. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/36 Zamřížovaný čas - pohled na vězeňství z druhé strany, 2.9.2008, Autor: Zita Chalupová

S koncem prázdnin dokončují nizozemští výtvarníci Rob van Dolron a Wim Barends šesté zastavení nové křížové cesty, kterou malují pro kostel sv. Ondřeje ve Slavoníně u Olomouce. Pod plátěným přístřeškem umístěným vedle kostelní zdi mají malířský stojan a pod ruce jim chodí nahlížet zvědavci.

„Počasí je zatím dobré, díky stanu na nás neprší a nevadí ani prudké slunce. Jen když před pár dny foukal silný vítr, báli jsme se, aby nám všechno neodnesl,“ říkají s úsměvem Holanďané a dodávají, že za nimi na dvůr kostela denně chodí lidé – místní jim nosí jídlo a pití, na malování se dokonce přijeli podívat i krajané z Holandska. Vytvoření jednoho zastavení křížové cesty trvá umělcům maximálně dva dny. A jak říkají, celá práce přitom musí být hotová do konce prázdnin.
Oba malíři bydlí na sousední faře, kde v přízemí také schnou již hotové obrazy. Ty budou umístěny do kapliček ve zdi obklopující kostel. O době instalace však zatím není rozhodnuto. Část zídky totiž hrozí zřícením, proto je potřeba vyčkat, zda město Olomouc uvolní nějaké peníze na opravu. „Byla by škoda, kdyby to všechno spadlo. Areál kostela je velice krásný,“ říká Rob van Dolron s poukazem na to, že kostel sv. Ondřeje je i s farou kulturní památkou.
Původním záměrem výtvarníků bylo zaangažovat do tvorby nové křížové cesty také jednotlivé donátory a okolní obce. Ti by pak mohli být na jednotlivých malbách zpodobeni. „Sponzorů se sešlo dost, zaplatili nám veškerý potřebný materiál, ale o portréty na jednotlivých zastaveních zájem nebyl. Stejně tak ani o panorama vesnic, které se mohlo na obrazech v pozadí objevit,“ krčí rameny umělci. Jak dodávají, do takové práce by se s chutí pustili i v budoucnu. „Máme to moc rádi a doufáme, že budeme moci něco podobného udělat i pro nějaký další kostel,“ uzavírá Wim Barends.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou