26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Praze vypuklo lucemburské jaro

20. 2. 2006

|
Tisk
|

Po osmi letech přípravných prací došlo vloni na podzim k realizaci projektu, majícího opravdu mimořádný mezinárodní význam. Už proto, že jeho vznik překlenul oceán. Spojily se k němu dvě instituce - Správa Pražského hradu a Metropolitní muzeum v New Yorku. Výsledkem byla výstava Karel IV. - císař z Boží milosti s podtitulem Kultura a umění za vlády posledních Lucemburků, kterou měl New York možnost zhlédnout na podzim loňského roku. Nyní, 13. února, byla expozice v rozšířené a pozměněné podobě slavnostně otevřena v prostorách Obrazárny Pražského hradu.

Vydání: 2006/8 Duchovní služba v armádě, 20.2.2006, Autor: Jaroslav Someš

Výstava umění doby Karla IV. je kulturní událostí roku

Odborníci se shodují v přesvědčení, že projekt podobného rozsahu muže být v budoucnu znovu realizován jen stěží. V Praze se sešlo 216 exponátů zapůjčených od 96 institucí z 11 zemí světa. Jsou tu kamenné i dřevěné plastiky, deskové obrazy, kresby, rukopisy i uměleckořemeslné práce. Nechybějí mezi nimi samozřejmě nejslavnější díla, která známe z domácích sbírek - mj. Zbraslavská madona, jejíž tvář zdobí všechny propagační materiály výstavy, malby Mistra Theodorika i Mistrů Třeboňského a Rajhradského oltáře, líbezná socha Madony ze Šternberka či plastiky z parléřovské huti atp. Mezi zahraničními exponáty si zvláštní pozornost zaslouží z obrazů např. Kaufmannovo Ukřižování (z berlínských sbírek) nebo Smrt Panny Marie z Košátek (patřící nyní muzeu v Bostonu), dále relikviář trnu z Kristovy koruny, mající podobu postavy Bolestného Krista z pozlaceného stříbra (zápůjčka z Baltimore), anebo nedávno znovuobjevená vápencová plastika Krista na Olivetské hoře, dílo Mistra Toruňské madony, které k nám přicestovalo z polského Malborku.

U amerického publika sklidila výstava překvapivý úspěch. Od konce září loňského roku do začátku ledna 2006 ji v New Yorku zhlédlo asi 170 tisíc návštěvníků. K nám se celá expozice přesunula prakticky v nezměněných rozměrech, byť v poněkud obměněné koncepci. Stala se z ní ústřední část rozsáhlejšího pražského projektu. Dokonce byla doplněna o některé exponáty, jež nebyly z Evropy zapůjčeny do zámoří. Z nich je nesporně nejvýznamnější jediná zachovaná část protestního listu české šlechty proti upálení mistra Jana Husa. Dnes je majetkem univerzitní knihovny v Edinburghu a vzhledem k citlivosti materiálu nebyla v novodobé historii dosud nikdy nikam zapůjčena.

Projekt Karel IV. - císař z Boží milosti doprovází řada dalších akcí, především expozice Život na dvoře Karla IV., umístěná do Tereziánského křídla Starého královského paláce na Pražském hradě, výstava Středověká katedrála, situovaná přímo do interiéru katedrály sv. Víta, koncerty staré hudby v mnoha prostorách Hradu a bohatá nabídka programů pro děti v Císařské konírně. Také ostatní pražské instituce, Národní knihovna, Národní archiv, Národní muzeum, Archiv hl. m. Prahy, Muzeum hl. m. Prahy i Národní galerie chystají na příští měsíce akce navazující na tento projekt.

Celé „lucemburské jaro“ v Praze tak v mnoha bodech nabídne nový pohled na slavnou éru českých dějin. Obraz jednotlivých panovníků z lucemburské dynastie - včetně samotného Karla IV. - může v lecčems nejen doplnit, ale také poopravit, ba zásadně pozměnit. Navíc je už nyní zřejmé, že se souhrn všech akcí stane velkolepou připomínkou jednoho z vrcholných období české státnosti. Nikdy předtím nebyly a jen v několika málo dějinných okamžicích později byly naše země tak propojeny s Evropou jako právě v době vlády Lucemburků. Nyní, kdy hledáme své místo v přetvářejícím se zahraničním kontextu, má proto celý projekt také vysoce aktuální politický význam.

* * *

Výstava Karel IV. - císař z Boží milosti je v Obrazárně Pražského hradu otevřena denně až do 21. května 2006. Vzhledem ke klimatické ochraně exponátů musí být počet návštěvníků regulován. Na výstavu jsou proto zavedeny časové vstupenky na určitou hodinu a pobyt v prostorách expozice je omezen na 90 minut. Základní cena vstupenky je 270 Kč, pro studenty, seniory, odborné profesní spolky, školní skupiny a rodiny s dětmi existuje soustava slev. Vstupenky platí - už bez časového vymezení a omezení - také pro návštěvu Tereziánského křídla a sbírek středověkého umění Národní galerie v klášteře sv. Anežky České; vstup na výstavu v katedrále sv. Víta je zdarma. Hromadné vstupenky je nutno rezervovat předem a stejnou možnost mají i jednotlivci, a to jak telefonicky (224 373 536), tak elektronickou cestou (rezervace@karel-iv.cz), případně na webových stránkách výstavy (www.karel-iv.cz), kde zájemci najdou také všechny další potřebné informace.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou