26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Utichlo napůl české srdce nuncia

24. 5. 2016

|
Tisk
|

Symbolicky na svátek českého národního patrona sv. Jana Nepomuckého utichlo srdce kardinála Giovanniho Coppy.

Vydání: 2016/22 Brno dostává pomocného biskupa, 24.5.2016


Papež František i Římská kurie se s kardinálem Coppou rozloučili ve středu 18. května při mši svaté ve vatikánské bazilice sv. Petra. Bohoslužbě předsedal kardinál Sodano, jenž ve své homilii označil Coppu za „moudrého a osvíceného služebníka, který věnoval přes šedesát let svého života sedmi papežům“.
„Osobně jsem velmi obdivoval jeho nasazení, s nímž ve věku už 65 let přijal s mladistvým entuziasmem funkci apoštolského nuncia v České republice a na Slovensku,“ zavzpomínal Angelo Sodano. „Jeho jméno si tam dodnes připomínají s požehnáním,“ zdůraznil tento někdejší vatikánský státní sekretář, který s bývalým nunciem v České republice řadu let úzce spolupracoval.
Kondolenci do rukou děkana kardinálského sboru adresoval i ministr zahraničí České republiky Lubomír Zaorálek.
Gioanni Coppa o svém srdci mnohokrát zopakoval, že jeho polovinu zanechal právě v Česku. „Omlouvám se, že stále používám stejného příměru, ale je to tak. Těch jedenáct let bylo nejkrásnějším obdobím mého života. Obdivoval jsem sílu kněží, biskupů, řeholnic, řeholníků i prostých věřících, kteří v těžkých dobách přinášeli svědectví evangeliu. Právem jsem jim mohl říkat: jste pro mne příkladem,“ vzpomínal při příležitosti svých sedmdesátin Giovanni Coppa na stránkách KT. A připomínal okolnosti, které ho k Česku – jak sám přiznával – doživotně připoutaly: „Přijížděl jsem do farností, kde poprvé viděli biskupa, a ke všemu zástupce papeže ve své zemi.“
Přitom o Čechách a Moravě i místní církvi netušil arcibiskup Coppa v době svého jmenování nunciem téměř nic. Přiznal dokonce, že ani nevěděl, kde naše země přesně leží. „Věděl jsem pouze, že existuje, protože jsme měli doma překrásný servis skleniček z českého skla, který maminka dostala jako svatební dar,“ prozradil před lety v rozhovoru pro KT.
Jeho pozdější hvězdná kariéra nuncia v Československu a následně v Česku se vepsala nejen do dějin místní církve při obnově církevních struktur, organizaci papežských návštěv a znovuobjevení vztahů různých společenských vrstev s církví, ale i do srdcí lidí zdánlivými maličkostmi.
Sloup ztratil čestného občana
„U nás byl Giovanni Coppa celkem pětkrát,“ vzpomíná emeritní starosta městyse Sloup v Moravském krasu Josef Mikulášek. Poprvé jej pozvali na korunovaci Bolestné Panny Marie v roce 1996. Místní lidé měli nuncia tak rádi, že jej zastupitelstvo prohlásilo čestným občanem Sloupu. Dlužno dodat, že toto čestné občanství nebylo zdaleka jediné.
„Po čase jsme se při procházce Prahou ocitli u nunciatury a přišel bláhový nápad pana nuncia pozdravit. Návštěva bez ohlášení prý není možná. Nakonec to ale skončilo jinak. ,Můj starosto!‘ volal nuncius, který nás nechal zavolat zpět. Byl srdečný a radostný jako vždy, mluvil o tom, jak moc si čestného občanství váží. Já jsem oponoval, že Sloup je malý, nedůležitý a že ho občanstvím poctila už velká města, třeba Karlovy Vary. A on se jen šibalsky usmál: ,Důležité je, že Vary kopírovaly Sloup a ne naopak!‘“ vzpomíná Josef Mikulášek.
Celá vesnice mu vyšla naproti
Podobně blízký byl Giovanni Coppa i mnoha poutním místům. Na tradiční májovou korunovační pouť jej pozvali před dvaceti lety například Žarošané.
„Celá vesnice mu vyšla vstříc v krojích. Nešetřil časem a každému z krojovaných osobně požehnal. A to jich byly stovky,“ vypráví pamětnice Eliška Vachová, která tehdy nuncia obsluhovala u stolu.
Za nějaký čas se vypravila na pouť do Křtin, kde právě arcibiskup Coppa pobýval. Po mši svaté pohostil místní kněz poutníky dobrou slivovicí se slovy, že ji přivezli farníci ze Žarošic. „Giovanni Coppa zbystřil, poznal mě v houfu poutníků a srdečně pozdravil. Měl dar neformálně vyslechnout a potěšit úplně každého.
Když jsme se loučili, musela jsem mu slíbit, že vyřídím pozdravy panu faráři, všem farníkům a hlavně naší patronce. Vzpomínám, jak si pamatoval a s úctou přesně vyslovil její dlouhý historický název: Stará Matka Boží Žarošická,“ uzavírá Eliška Vachová.
(mach, vaš)
Giovanni Coppa (9. listopadu 1925 až 16. května 2016) pocházel ze severu Itálie, ve státním sekretariátu Vatikánu pracoval od roku 1958. Zúčastnil se druhého vatikánského koncilu jako expert na latinu, byl velkým znalcem sv. Ambrože. Působil jako poslední apoštolský nuncius v Československu (1990–1993) a první v České republice (1993–2001) a na Slovensku (1993 až 1994). Při konzistoři 24. listopadu 2007 ho papež Benedikt XVI. jmenoval kardinálem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou