16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Umíme v rodinách předávat svou víru?

2. 3. 2005

|
Tisk
|

Předávání víry dětem - jeden z nejaktuálnějších problémů křesťanských rodičů - se stalo tématem setkání, které se o předposledním únorovém víkendu uskutečnilo v Duchovním centru sv. Františka z Pauly na Vranově u Brna. Odborníci z Česka, Chorvatska, Maďarska, Rakouska a Slovenska si v rámci sympozia „Předávání víry v rodině“ vyměňovali poznatky a zkušenosti z této oblasti.

Vydání: 2005/10 Svět řízený ženami, 2.3.2005, Autor: Václav Štaud

Biblicko-teologické základy předávání víry přiblížil biskup László Biró, který má v rámci Maďarské biskupské konference na starosti rodiny. Jako vzor vyzdvihl apoštola národů sv. Pavla a jeho předávání víry „vhod i nevhod“, které doprovázejí obdivuhodné evangelizační úspěchy a zároveň i prohry. Podotkl, že i navzdory tolika stoletím je studium Pavlova povzbuzování i napomínání pro případné šiřitele víry velmi inspirativní. „Především v tom, že Pavel nikdy nespoléhá na sebe, ale na Boží milost,“ uvedl biskup Biró.

Ředitel Národního katechetického centra při České biskupské konferenci P. Jiří Kaňa se v pojednání o předávání víry ve společenství - inspirován přáním Jana Pavla II. - obsáhle věnoval potřebě obnovy tzv. katechumenátní struktury prvotní církve. Jak řekl, její praxí bylo od začátku předávání víry nejen prostřednictvím kázání a svátostí, ale i skrze praktické a konkrétní společenství církve. „Také dnes by dítě už od útlého věku mělo vědět, že nepatří jen do své pokrevní rodiny, ale i do rodiny církve (tedy farnosti), a mělo by tuto příslušnost také rádo prožívat,“ doplnil P. Kaňa.

Profesor Hans-Ferdinand Angel z univerzity v rakouském Grazu pojal své téma mj. jako hledání postupně se vytrácejícího ideálu katechetické rodiny. Předávání víry v rodině se podle něj může uskutečňovat jen při živé komunikaci a při řešení konkrétních problémů. „Při hledání odpovědí na různé obtížné životní situace by tak děti měly umět nacházet bohatství víry a postupně na sebe brát i nároky, které z ní vyplývají,“ uvedl profesor Angel.

„Dětem bychom měli předat víru nedeformovanou, v níž je Bůh především naším milujícím ochráncem. Nikdy naopak nesmí být vnímán jako pojišťovna zdraví či majetku,“ povzbudil rodiče salesián Rudolf Smahel. Zaměřil se na téma předávání víry z perspektivy dětí. Kromě jiného poukázal také na nutnost kultivovaného klimatu rodiny a nenahraditelnou potřebu společné modlitby. 

Psychologickým předpokladům předávání víry v prostředí rodiny se věnoval ředitel Národního centra pro rodinu Josef Zeman. O třístranném vztahu dítě-škola-rodiče hovořil prof. Pero Aračić z Chorvatska. Připomněl také častou absenci základního náboženského a někdy i etického vzdělání.

Účastníci semináře se také zapojili do tlumočených diskusí ve workshopech. Před závěrem setkání promluvil na téma rodina a církev v současné evropě také rakouský biskup Klaus Küng. Ten také pak spolu s biskupem Lászlem Biró a brněnským pomocným biskupem Petrem Esterkou pak na závěr semináře celebroval ve vranovské poutní svatyni pontifikální mši svatou.

Sympozium se uskutečnilo v rámci Středoevropských katolických dnů a organizovalo je Národní centrum pro rodinu ve spolupráci s Konrad Adenauer Stiftung za finanční podpory Renovabis.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou