26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Umělci nezapomínají na Jana Pavla II.

10. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/15 Velikonoce, 10.4.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Papež Jan Pavel II., který zesnul před čtyřmi roky, byl nejen výrazným teologem a pastýřem církve, ale také umělcem, zvláště básníkem. A to není všechno: Jan Pavel II. byl zároveň osobností, která sama jiné umělce v jejich díle inspirovala, a dokonce je nepřestává inspirovat ani po své smrti.

Dokladem toho je například nejnovější hudební počin světoznámého operního zpěváka Plácida Dominga. Ten spolu s dalšími hvězdnými pěvci nazpíval nové album písní nazvané „Amore infinito“ (Nekonečná láska), přičemž texty těchto písní tvoří vybrané básně Karola Wojtyly. „Je to jedna z nejdůležitějších nahrávek mé kariéry,“ nechal se slyšet Plácido Domingo, který stále chová k Janu Pavlu II. mimořádnou úctu. „Byl největší lidskou osobností, kterou jsem kdy poznal,“ prozradil tento legendární tenor. Z papežových básní vybral všeobecně srozumitelné texty, jejichž společným motivem je podle něj „věčně trvající moc lásky“. K hudební realizaci díla přizval mimo jiné Andrea Bocelliho či svého syna Plácida.

BUDE SE TO LÍBIT

 „Měl jsem privilegium mnohokrát zpívat pro papeže Jana Pavla II., a jsem tudíž velmi šťasten, že génius naší doby, jakým Placido je, mne vybídl, abych se na této nahrávce podílel. Jsem přesvědčen, že slova Svatého otce a tyto nádherné melodie se dotknou srdcí milovníků hudby,“ uvedl Bocelli. CD „Amore Infinito“ vydala v březnu 2009 hudební společnost Deutsche Grammophon.

DENNĚ NA NĚJ MYSLÍM

 Oddanost někdejšímu papeži vyjádřila minulý týden rovněž legendární italská herečka Sofia Lorenová. Ta napsala příslušné vatikánské kongregaci, aby byl Jan Pavel II. co nejdříve svatořečen. „Vzpomínku na Jana Pavla II. žárlivě opatruji ve svém srdci,“ svěřila se tato dnes už čtyřiasedmdesátiletá filmová hvězda. Na papeže prý vzpomíná denně, chová k němu obdiv a často se modlí u jeho hrobky. Její žádost o svatořečení však přichází předčasně, neboť nyní teprve probíhá proces blahořečení, což je předstupeň svatořečení. Nedávno do médií prosákly informace založené na neoficiálních vyjádřeních z Vatikánu, že Jan Pavel II. bude blahořečen příští rok 2. dubna – v den 5. výročí úmrtí. „Umělci vysoko hodnotili Jana Pavla II. jako člověka. A Karol Wojtyla právě ve svých básních odkrývá před svými čtenáři svou duši, své lidství,“ vyjádřil se pro KT o souznění zesnulého papeže s umělci P. Adam Boniecki, dnešní šéfredaktor časopisu Tygodnik Powsechny, který přes čtyřicet let pracoval v papežově blízkosti v Římě a ještě předtím v Krakově. Wojtyla se podle něj i v roli papeže nebál vystupovat jako člověk se vším všudy a odmítal si nasazovat „masku“ – i to byl prý jeden z důvodů, proč umělcům tolik imponoval. Ostatně umělcům adresoval v roce 1999 zvláštní list a k tématu vztahu víry a umění se několikrát vyjádřil.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou