26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Typicky americké megakostely

14. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/24 Pastorační reforma, 14.6.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Nutno podotknout, že megakostely (které jsou nekatolické, schází se zde například baptisté nebo členové letničních církví a další, pozn. red.) v Americe nejsou nijak nová záležitost. První chrámy tohoto typu vznikly na území USA v roce 1955. Jejich popularita však s postupem času stále stoupá. A tak nyní, po více než padesáti letech, je podobných křesťanských chrámů (zejména v jižních státech země od Kalifornie po Floridu) více než osm set.

ZA CO VDĚČÍ SVÉ POPULARITĚ?
Randall Balmer, profesor náboženství na Kolumbijské univerzitě, přirovnal megakostely k supermarketům a hypermarketům, které postupně vytlačují malé obchody. „Mše v nich jsou ale spíš vystoupením, než bohoslužbou,“ upozornil. Megakostely představují poněkud odlišný postoj ke křesťanství a snaží se oslovit především lidi, kteří do kostela nechodí tak často. K tomu slouží neformální postoj duchovních, dramatická vystoupení s hudbou, často zde vystupují také populární osobnosti, herci, zpěváci, sportovci či politici. Bohoslužby tak připomínají spíš show, často postavenou na davové psychóze. Nezřídka dostanete u vchodu kávu a v prostorách těchto chrámů jsou i horolezecké stěny a volnočasové areály. „Ač i v těchto megakostelích poukazují kazatelé na morální zásady křesťanů, vždy zdůrazňují odpuštění a nekladou fůru podmínek. Kazatelé jsou vlastně herci a výborní řečníci. Většinou lidem říkají, co se jim líbí a co chtějí slyšet. Umí se prodat, slibují vyslyšení proseb, zázračná uzdravení - a lidé tomu věří,“ říká říká biskup Petr Esterka, který má na starosti české katolíky v zahraničí. „V těchto kongregacích neexistuje žádné vylučování, žádné odmítnutí, je přijat každý, kdo tam chce být,“ dodává. Na kostel, určený „všem křesťanům“ ve Willow Creek poblíž Chicaga, upozorňuje český krajan v USA Vladimír Slíva. Ten pojme 20 000 věřících a v posledních desetiletích stál v čele žebříčku megakostelů. V jeho areálu se nachází mj. prodejna knih a kavárna. On sám však navštěvuje katolický kostel v Naperville. „Tak trochu k mému překvapení se i on kvalifikuje jako megakostel, protože k tomu stačí 2 000 a více účastníků mše týdně,“ říká Vladimír Slíva a dodává, že tento kostel, který čítá 2 770 registrovaných rodin a 11 031 farníků, pojme něco přes 2 000 lidí. „Nedá se ale všeobecně říct, že by katolické kostely zde byly vždy větší než v Čechách,“ dodává a vysvětluje, že několik let starý kostel v Naperville je poměrně velký především kvůli prudkému nárůstu obyvatelstva a nově postaveným čtvrtím. S americkými megakostely tak má jen pramálo společného.

TELEVIZNÍ PŘENOSY PRO MILIONY DIVÁKŮ
Do 140 zemí světa k více než 200 milionům diváků se každý víkend dostanou kázání Joela Osteena z houstonského megakostela Lakewood Church. Proč mají přenosy bohoslužeb takový úspěch, jsme se zeptali P. Leoše Ryšky, ředitele TV NOE: „Bohoslužby jako takové mají v televizi velký úspěch, protože jsou pravdivé. Nemá jít o divadlo, ale o setkání člověka s Bohem. Myslím, že televize umí zasáhnout i člověka, který běžně do kostela nechodí. Když ten pořad vidí, může ho to přimět k přemýšlení.“ Dodává, že v TV NOE vždycky budou mít na mysli, že u obrazovky může sedět divák, který o křesťanství nic neví, a budou všechno podrobně komentovat. „Určitě bych do nějakých ,mega´ nešel. Nemám rád, když se šoubyznys spojuje s duchovnem, protože je to nepravdivé,“ dodává.
(kab)

Anketa:
Co si myslíte o megakostelích? Přivítali byste podobné v Česku? - Mně osobně se to líbí. V takovém megakostele je určitě nezapomenutelná atmosféra soudržnosti. Možná tak trochu jako na setkáních s papežem. Ale lidé by neměli zapomínat, že tu nejsou kvůli té atmosféře, ale kvůli Bohu. U nás by asi něco podobného nefungovalo. Nedovedu si ani představit, kde by byl takový kostel postaven a jestli by se vůbec ekonomicky vyplatilo ho postavit.
Jana, 27 let, královéhradecká diecéze

- Já jsem z menšího města. Možná proto mi vyhovuje kostelíček co nejmenší. Jistě znáte ten pocit, když jste na ranní mši svaté ve velmi komorním obsazení. Pro mě je to o to hlubší zážitek.
Marie, 74let, brněnská diecéze

- Megakostely v České republice? Děláte si legraci? U nás je v kostelích spíš místo, než aby se měly budovat nějaké megakostely. Je to možná dobré pro Američany, ale do naší kultury se to ani nehodí. V jednom průvodci pro americké turisty se píše o České republice jako o místu s hustým osídlením. Podivují se nad tím, že každých sedm mil je tu nějaká vesnice. Američané jsou zvyklí cestovat na nákupy a určitě i do kostela třeba 80 kilometrů, a proto je vznik megakostelů u nich jaksi zákonitý.
Petr, 55 let, pražská arcidiecéze


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou