26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Troja - velkofilm podle Homéra

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/30 Muži na mateřské, 1.9.2004, Autor: Jaroslav Someš

Válčením pro spodničku nazývá Wiliam Shakespeare ve své hořké komedii Troilus a Kressida legendární Trojskou válku ze starořeckých mýtů. Ironizuje tím příčinu válečného běsnění, pomstu řeckých králů za únos spartské královny Heleny trojským princem Paridem. Angloamerický velkofilm Troja, který právě běží v našich kinech, postrádá nadhled velkého dramatika. Příchuť hořkosti tu ovšem cítit je.

Zkušený režisér Wolfgang Petersen spolu se scenáristou Davidem Benioffem šli cestou všech svých předchůdců na poli zpracování této látky (Shakespeara nevyjímaje) a opírali se především o legendární Homérův epos Ílias. Zacházeli s ním však volně, zčásti z pohledu naší složité současnosti a zčásti jistě také podle hollywoodské normy a vkusu. (Budiž však rovnou řečeno, že obecně dobrý vkus se jim podařilo udržet.) Od Homéra převzali především koncentraci děje do krátkého časového úseku. Starořecký básník se z desetiletého obléhání Troje soustředil pouze na události 51 dní a s mnoha odkazy na minulost vylíčil jen spor mezi řeckým hrdinou Achilleem a vrchním velitelem řeckých vojsk, králem Agamemnonem a smrt a pohřeb trojského hrdiny Hektora. Film naopak zachycuje prehistorii války, tedy únos Heleny, a pak zhušťuje deset let bojů prakticky do několika dní, během nichž je všechno rozhodnuto a Troja padne. V tom se zde zachází s mýtickou předlohou opravdu volně a stejně volně se pracuje také s některými dějovými momenty (nejkurióznější změnou je asi zabití Agamemnona, protože každý školák ví, že právě jeho návrat domů do Mykén odstartovává další rozvětvený příběh v řecké mytologii).

Příjemně působí, že tvůrci filmu vyloučili z přímé účasti v ději antické bohy - herecké ztvárnění takových figur je vždycky těžkým oříškem. Také posun v motivaci jednání hlavních hrdinů je šťastný. Agamemnon ozbrojenou mocí „sjednocuje“ Řecko a únos Heleny je pro něho pouhou záminkou, aby mohl do své sféry vlivu začlenit i Troju. Nezáleží mu přitom na ničem a na nikom. Bojovníky, jako je Achilleus, který bojuje proto, že až slepě romanticky touží po nesmrtelnosti svého jména, Agamemnon pouze využívá. Právě tohle, velmi současné pojetí se představiteli této role, významnému shakespearovskému herci Brianu Coxovi podařilo výborně vystihnout. Jinak je v hereckém obsazení filmu upřena hlavní pozornost na Achillea v podání hollywoodské hvězdy Brada Pitta. Jeho úloha dostala ve filmu nejširší prostor a také nejvíc psychologické propracovanosti a Pitt v ní obstál jak svým vzhledem, tak svými hereckými schopnostmi. A v náročných bitevních scénách rovněž svou tělesnou zdatností (je kuriózní, že si přitom zranil Achillovu šlachu na noze). Pitt není zdaleka jedinou hvězdou, která ve filmu hraje. Mezi populární jména patří také např. Julie Christieová, Orlando Bloom či Sean Bean. Zážitkem je ovšem výkon slavného Petera O´Toola jako trojského krále Priama.

Velkofilmovou podobu dodává snímku účast početného komparsu a také dokonalé technické triky, které řady bojovníků a lodí zmnohonásobují. K přednostem patří i seriózní obeznámenost s antickými reáliemi, výzbrojí, způsoby boje atp. Toho dobře využívá kamera Rogera Pratta - velmi působivé jsou např. záběry přes přilbová hledí. Útlocitní diváci jistě rovněž ocení, že díky rychlým střihům kamera v bitevních scénách zbytečně neulpívá na krvavých detailech.

Milenecký pár, jehož láska byla příčinou Trojské války - Paris (Orlando Bloom) a Helena (Diane Krugerová).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou