26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tříkrálová sbírka skončila

23. 1. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/4 90 let československé církve husitské, 23.1.2010

Jubilejní desátý ročník Tříkrálové sbírky je u konce. Již první odhady ukazují, že byla úspěšná. Například v Olomoucké arcidiecézi vybrali koledníci více než loni. Část finančních prostředků půjde letos na pomoc zemětřesením zničené Haiti.

„Vybrali jsem již 42 milionů korun a očekáváme, že prostředky ještě výrazně porostou,“ říká tiskový mluvčí Charity ČR Jan Oulík, podle něhož bude celkový výsledek srovnatelný s loňským rokem, kdy bylo vybráno 64 milionů korun. Konečné výsledky budou podle mluvčího známy až v průběhu února.

Sbírka i pro Haiti

Ačkoli jednotlivé místní Charity vždy část vybraných prostředků pošlou na humanitární účely, což v letošním roce bude především na pomoc Haiti, vždy zůstane významná část vybraných peněz v místě, kde sbírka probíhala. V Brně by tak například měla být podpořena činnost charitní kavárny Anděl v Gorkého ulici, která je už druhý rok tréninkovým pracovištěm pro lidi s mentálním postižením. Vedení kavárny potřebuje dokončit dětský koutek a zlepšit šatny pracovníků. „Naši kavárníci se zde učí nejen praktickým dovednostem z kuchařské a číšnické oblasti, ale i komunikaci s cizími lidmi, zodpovědnosti, samostatnosti, dodržování denního řádu a podobně,“ říká asistentka Dana Lišková a dodává: „V úsilí o sociální rehabilitaci rozhodně nejsme neúspěšní. Například jeden z našich bývalých kavárníků Martin si po zdejší praxi našel místo, kde už více než rok pracuje a je spokojený. A stále mezi nás chodí – podobně jako mnoho dalších s podobným osudem.“ Rovněž na Olomoucku byli letos lidé mimořádně štědří. Koledníci v obcích na území olomouckého děkanátu vybrali 1 012 400 Kč. Oproti loňskému ročníku se tak vykoledovalo o téměř sto tisíc korun více. Přidělený obnos peněz by Charita Olomouc ráda použila jako finanční spoluúčast na projektu „Rozvoj a kvalita sociálních služeb pro lidi bez domova“, který je financovaný převážně z prostředků EU. Hlavními cíli tohoto projektu je zkvalitnit, rozšířit a zmodernizovat stávající prostory střediska Samaritán pro lidi bez domova umístěného v objektu Charity ve Wurmově ulici.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou